Michael Walzer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Michael Walzer

MichaelWalzer-USNA-Lecture.jpg

Personlig information
Født 3. marts 1935Rediger på Wikidata
New York CityRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Harvard Universitet (til 1961),
University of Cambridge,
Brandeis UniversitetRediger på Wikidata
Medlem af American Academy of Arts and Sciences,
American Philosophical SocietyRediger på Wikidata
Beskæftigelse Politolog, universitetslærer, sociolog, skribent, filosof, politikerRediger på Wikidata
Arbejdsgiver Harvard UniversitetRediger på Wikidata
Påvirket af Albert CamusRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Dr.-Leopold-Lucas-Preis (1998),
Guggenheim-Stipendium,
Fulbright ScholarshipRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Michael Walzer (født 3. marts 1935) er en jødisk amerikansk politisk filosof og offentlig intellektuel. Han har skrevet bøger og essays om en bred række emner, inkl. retfærdige og uretfærdige krige, nationalisme, etnicitet, økonomisk retfærdighed, social kritik, radikalisme, og tolerance. Han er redaktør af The New Republic. Walzer er den ældre bror til historikeren Judith Walzer Leavitt.

Liv og virke[redigér | redigér wikikode]

Michael Walzer identificeres normalt som en af de førende fortalere for den kommunitaristiske position i politisk teori sammen med Alasdair MacIntyre og Michael Sandel. Ligesom Sandel og MacIntyre er Walzer ikke helt fortrolig med dette mærkat. Han har dog længe hævdet, at politisk teori skal være baseret på traditioner og kulturer, især samfund, og argumenteret imod, hvad han ser som den store abstraktion af politisk filosofi. Hans vigtigste intellektuelle bidrag omfatter Just and Unjust Wars, der er en revitalisering af teori om retfærdig krig, der understreger betydningen af etik i krigstid samtidig med, at man undgår pacifisme, teorien om "kompleks lighed", og som hævder, at metrikken af retfærdig lighed er ikke et enkelt materiale eller moralsk gode, men snarere, at egalitær retfærdighed kræver, at hvert gode blive fordelt efter dets sociale betydning, og intet gode (f.eks. penge eller politisk magt) har lov til at dominere eller fordreje distribution af varer i andre områder, og et argument, at retfærdighed er primært en moralsk standard inden for især nationer og samfund, ikke en, der kan udvikles i en universaliseret abstraktion.

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]