Mielec

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mielec
Mielec Rediger på Wikidata
Mielecs byvåben Mielecs byflag
Overblik
Land Polen Polen
Borgmester Jacek Wiśniewski[1] Rediger på Wikidata
Voivodskab Województwo podkarpackie, Nedrekarpater
Grundlagt 17. marts 1457 Rediger på Wikidata
Postnr. 39-300 Rediger på Wikidata
Telefonkode 17 Rediger på Wikidata
UN/LOCODE PLMLC Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 58.213 (2021)[2] Rediger på Wikidata
 - Areal 46,9 km²
 - Befolknings­tæthed 1.241 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 179 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.mielec.pl
Oversigtskort

Mielec (udtale: [ˈmʲɛlɛt͡s]  ( hør) Yiddish: מעליץ-Melitz) er en by i det sydøstlige Polen. Rzeszów har 58.213(2021)[2] indbyggere og et areal på 47,36 km². Den ligger i den vestlige del af voivodskabet Nedrekarpater, og er også administrationsby for powiatet (amt) Mielec. Byen ligger i det historiske Lillepolen.

Mielec er et industricenter, med tekniske- og it-skoler, håndværksskoler og gymnasier (der giver bachelorgrad og kandidatgrad inden for flere studieretninger. Der er også postgraduate-studier - f.eks. MBA).[3] Byen ligger inden for Special Economic Zone Euro-Park Mielec[4] med adgang til Mielec Lufthavn og jernbane.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Barok Lille Basilica af St. Matthew

Den første omtale af et sted kaldet Mielec forekommer i det trettende århundrede i pave Gregor 9.'s bulle fra 1229. I anden halvdel af det fjortende århundrede blev "Mielecka" nævnt i en liste over sogne. Byen Mielec, en del af Sandomierz Voivodeskab og Lillepolen, blev grundlagt den 17. marts 1457, da Kong Kasimir 4. Jagiellon tildelte Jan Mielecki et charter for etableringen af en by under navnet Nowy Targ. Af ukendte årsager fortsatte Jan Mielecki ikke med at grundlægge byen; den blev til sidst oprettet af hans to sønner, Jan og Bernardyn, ved en lov af 18. december 1470. Mielecki-familien ejede byen Mielec, indtil den sidste af Mieleckierne døde i 1771. Under deres styre var der intensivt udvikling af håndværksindustrien. I 1522 blev det første laug grundlagt. Dette var smedenes laug. Det blev efterfulgt af laug af skrædders, skomagere, pottemagere, spindere og vævere.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 5. oktober 2022 (fra Wikidata).
  3. ^ "University of Economics and Management i Krakow". wsgiz .mielec.pl. Hentet 9. oktober 2020.
  4. ^ "Special Economic Zone Euro-Park Mielec". Wikipedia, den frie encyklopædi (polsk). 25. februar 2019. Hentet 14. januar 2020.
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi