Mikkel Rud til Skjoldenæs

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Mikkel Rud til Skjoldenæs
Død 1401 Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Ridder Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Mikkel Rud til Skjoldenæs (død o. 1401) var en dansk ridder.

Han var søn af Jens Rud og gift med Anne Pedersdatter, en datter af Peder Nielsen Jernskæg, efter hvem han arvede Skjoldenæs.

Han blev ridder under kong Oluf 2. og var efter kongens død med til at hylde dronning Margrete i Ringsted i 1387. Kort efter afløste han faderen som lensmandVordingborg Slot.

I 1395 deltog han i forhandlinger på Lindholm om kong Albrechts frigivelse, og 1397 overværede han det store unionsmøde i Kalmar. Dronning Margrethe betroede ham at være hofmester hos den unge kong Erik; allerede i 1400 nævnes dog Jens Due i denne stilling, og mens Mikkel Rud endnu i 1401 var med blandt de fremtrædende mænd, der medbeseglede kong Eriks stadfæstelse af dronning Magrethes gaver til kirken, er han nok død omkring dette tidspunkt.

Hans hustru overlevede ham længe og var nært knyttet til St. Clara Kloster i Roskilde. De er begge begravet ved Sorø Kloster.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.