Miniatur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Miniaturmaler)
Artiklen Miniature handler om fænomener i lille skala, især legetøj
Illumineret initial fra Book of Kells
Lusso von Zimmern (Miniatur fra Zimmerischen Chronik).

Miniatur, af fransk miniature fra latin minium (mønje), er en dekoration i en bog. En miniator var i Middelalderen den person, der med rød mønjefarve malede titler og initialer i manuskripter og trykte bøger og illuminerede eller illustrerede bøger. Mønjen (et giftigt blysalt) blev brugt som grunding for at lukke porerne i pergamentet (dyrehud) eller papiret så der kunne påføres farver. Miniaturmaleri blev den almindelige benævnelse i Middelalderen og Renæssancetiden for en væsentlig del af kunsten.

Dekorationerne (i alle regnbuens farver) i tidebøgerne og de små dimensioner blev synonyme, og miniatur kom til at betyde små malerier, navnlig portrætter.

Ordet miniatur fik en ironisk biklang om det diminutive (mindre) i forhold til det store, som i udtrykket "en Napoleon en miniature" (udtalt på fransk).

Under enevælden i Danmark blev det særlig fra midten af 1700-tallet skik at kongen og andre kongelige uddelte miniatureportrætter malet på elfenben eller pergament og gemt i guld- eller sølvetuier besat med ædelstene, såkaldte tabatières eller på smykker, som en udmærkelse. Fra Christian 6.s tid var der en miniaturemaler knyttet til hoffet. Miniatureportrætkunstens popularitet dalede i løbet af 1800-tallet efterhånden som fotografiet overtog dets rolle, men Frederik IX's portræt malet en miniature af Fanny Falkner ses på hans døtres kjoler.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Louis E. Grandjean & Albert Fabritius, Den lille portrætkunst i Danmark siden 1750, Gyldendal, 1949. Om miniaturmaleriet i Danmark siden 1750.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]


KunstSpire
Denne artikel om kunst er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.