Moab

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Moab (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Moab)
Regionen omkring 830 f.Kr. Moab er vist med farven purpur. Bemærk at disse områder er antydninger og at grænsene på ingen måde var fastlagte.

Moab (hebraisk: מוֹאָב, Mo'av; i betydningen "fars sæd/frø"; græsk Μωάβ Mōav; arabisk مؤاب, assyrisk Mu'aba, Ma'ba, Ma'ab ; egyptisk Mu'ab) er det historiske navn, kendt fra omtale i Bibelen, for en landstribe i bjergene, som ligger i nutidens Jordan og som strækker sig langs den østlige del af Dødehavet. Moabitterne var et historisk folk, eller stamme, som ofte lå i konflikt med deres israelittiske naboer mod vest. Deres hovedstad var Dibon, der lå tæt på nutidens moderne jordanske by Dhiban.

Deres eksistens er dokumenteret i talrige arkæologiske fund, bedst kendt er den historisk betydningsfulde Meshastele. Inskriptionen på denne stele beretter om en moabittisk sejr over en ikke-navngivet søn af kong Omri. Stelen er også vigtig, fordi den nævner "Davids hus", og således giver en reference til kong David udenfor selve Bibelen.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Routledge, Bruce (2004): Moab in the Iron Age: Hegemony, Polity, Archaeology. Den mest omfattende behandling og beskrivelse av historiske Moab til dags dato.
  • Bienkowski, Piotr (red.) (1992): Early Edom and Moab: The Beginning of the Iron Age in Southern Jordan
  • Dearman, Andrew (red.) (1989): Studies in the Mesha inscription and Moab
ArtikelstumpStub
Denne artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.