Mona Lisa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Mona Lisa
Italiensk: La Gioconda, Fransk: La Joconde
Mona Lisa, by Leonardo da Vinci, from C2RMF retouched.jpg
Leonardo da Vinci 1503–1506
Olie på poppeltræ
77 × 53 cm
Musée du Louvre, Paris

Mona Lisa eller La Gioconda er et maleri af Leonardo da Vinci, der blev malet i perioden 1503–1506. Billedet blev bestilt af den velhavende Francesco del Giocondo, som ønskede at få malet et portræt af sin unge hustru, den på det tidspunkt 24-årige Lisa del Giocondo. Efter maleriets færdiggørelse valgte Leonardo imidlertid at beholde billedet og medbragte det derefter altid på sine rejser. Maleriet hænger i øjeblikket i Louvre museet i Paris, og billedet har sin helt egen væg og er overvåget af to vagter i åbningstiderne. Frans 1. af Frankrig grundlagde Louvres kunstsamling med bl.a. værker af Titian og Raphael, som han bragte med hjem fra Italien som krigsbytte. Han bragte også både Mona Lisa (La Gioconda) og dets maler, Leonardo Da Vinci med sig til Frankrig.

Maleriet er formentlig verdens mest kendte, idet det i mange år har haft en kultisk status, blandt andet på grund af det uudgrundelige smil[kilde mangler].

Noter[redigér | redigér wikikode]


Kunst og kulturStub
Denne artikel om kunst eller kultur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.