Montmartre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Disambig bordered fade.svg For spillestedet, se Jazzhus Montmartre
Basilique du Sacré-Cœur på toppen af Montmartre

Montmartre er en 130 meter høj bakke, der har givet navn til det omkringliggende område i det nordlige Paris i 18. arrondissement.

Tidlig historie[redigér | redigér wikikode]

Navnet Montmartre stammer fra Mont des Martyrs (martyrernes bjerg), det hedder sådan fordi Frankrigs skytshelgen Saint Denis, præsten Rustique og ærkediakonen Eleuthere alle blev fanget på bakken omkring år 272 e.kr.

Det var også på denne bakke, at Ignatius Loyola og syv andre aflagde den ed, der førte til oprettelsen af Jesuiterordenen.

Engang stod der et stort nonnekloster på toppen af bakken. I mange år tilførte vingårdene og vindmøllerne Montmartre et strejf af landlig idyl i midten af Paris.

Under den Franske revolution blev Montmartre omdøbt til Montmarat til ære for den snigmyrdede revolutionær Marat, men det varede ikke længe før stedet igen kaldtes Montmartre.

Det nittende århundrede[redigér | redigér wikikode]

Da Napoleon 3. og hans byplanlægger Baron Haussmann planlagde at gøre Paris til den smukkeste by i Europa var det første skridt at overgive store stykker land til Haussmanns venner og støtter. Dette betød at de oprindelige beboere blev tvunget til at flytte ud i udkanten af byen, til områder som Clichy, La Vilette og Montmartre, bakken med udsigt over hele byen.

Siden Montmartre lå udenfor bygrænsen, og derved var fri for byens skatter, og de lokale nonner producerede vin, blev området hurtigt omdannet til et sted man kom til for at drikke. Området udviklede sig i slutningen af det 19. og starten af det 20. århundrede til at blive et sted, hvor folk kom for at nyde mere outrerede former for underholdnng end det man kunne finde inde i Paris. I den populære cabaret Moulin Rouge og Le Chat Noir underholdt artister sangere etc. ofte iblandt dem var Yvette Guilbert, Marcelle Lender, Aristide Bruant, La Goulue, Georges Guibourg, Mistinguett, Fréhel, Jane Avril, Damia og andre.

Kabelbane[redigér | redigér wikikode]

Op til området umiddelbart nær kirken Sacré Coeur fører kabelbanen Funiculaire de Montmartre, hvori metrobilletter kan anvendes.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 48°53′13″N 2°20′28″Ø / 48.886944444444°N 2.3411111111111°Ø / 48.886944444444; 2.3411111111111