Mordet i Finderup lade

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Mordet i Finderup Lade)
Spring til navigation Spring til søgning
Mindekors i Finderup. I baggrunden Finderup Kirke, hvor mordet måske i virkeligheden fandt sted.

Mordet i Finderup lade er drabet på den danske konge Erik Klipping (1249-1286), der fandt sted Sankt Cecilie nat den 22. november 1286. Det er det seneste mord i Danmark på en regent eller regeringsleder. Drabet fandt sted i landsbyen Finderup sydvest for Viborg.

Der blev på kongens lig fundet i alt 56 stiksår, hvilket f.eks. kan tydes på den måde, at syv personer (Skänninge-annalerne) har stukket kongen hver otte gange - en gang fra hver bagmand. Kongen blev bisat i Viborg Domkirke, hvor hans nutidige grav er markeret midt i koret.

Kort efter drabet blev der rejst et bodskapel på stedet, hvor drabet havde fundet sted. Det er nu den mest udbredte mening, at dette bodskapel blev Finderups første kirke. I 1891 blev der på det sted, hvor drabet skulle havde fundet sted, rejst et mindekors, bekostet af digteren og rigmanden Thor Lange. Korset står på det sted, hvor Finderups oprindelige sognekirke lå. Den blev revet ned midt i 1500-tallet.

Ved Danehoffet i pinsen 1287 dømtes ni mand skyldige for deltagelse i drabet:

Kun Arvid Bengtsen blev dømt for deltagelse i drabet, mens resten blev dømt for råd mod kongens liv. Straffen for alle ni var døden, som kunne afløses af fredløshed.

I Christoffer 2.s håndfæstning (1320) blev det bestemt, at de fredløse, deres arvinger og alle, hvis gods var blevet konfiskeret, skulle have deres ejendomme tilbage – et forhold, som bl.a. skal ses i relation til, at de havde støttet Christoffer mod broderen Erik Menved. Familierne havde imidlertid allerede fået godset tilbageleveret i 1295 som led i fredsslutningen med Norge efter De fredløses krig.

1891 rejstes på foranledning af Thor Lange et 2,7 m højt granitkors tegnet af J.B. Løffler til minde om begivenheden.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Odczyt z laty.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.