Danehof

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Danehof (rigsforsamling). For middelaldermarkedet se Danehof (Nyborg)
Nyborg Slot hvor danehof ofte blev afholdt.

Danehof var en rigsforsamling af "rigets bedste mænd", en art middelalderens parlament, som spillede en vis rolle mellem 1250 og 1413. Danehoffet rådgav kongen, beskæftigede sig med lovarbejde og var rigets højeste domstol.

Forudsætningen for danehoffet var, ligesom ved håndfæstningerne, de danske stormænds voksende magt i tiden omkring 1250. De ønskede indskrænkelser af den kongelige magt, heruder særligt på områderne lovgivning og beskatning. At kongehuset stod politisk svagt i denne periode har antagelig fremskyndet danehoffets udvikling. I 1282 havde Erik 5. Klippings lagt sig ud med adelen i en sådan grad, at han var tvunget til at acceptere en håndfæstning, der garanterede de gamle skikke og sæder, ifølge hvilke adelen havde bestemte privilegier, samt årligt at afholde "det parlament, der kaldes hof".

Der kendes overraskende lidt til detaljerne vedrørende danehoffets etablering og form, men man ved dog, at det sattes et centralt beliggende sted i riget, ofte Nyborg SlotFyn, men vi kender intet til valg eller procedurer i øvrigt. Medlemmerne var alene adel, gejstlige og andre stormænd. Kongen var pligtig at rådføre sig med danehoffet, før han traf større beslutninger, især sådanne som havde økonomisk karakter. I adskillige tilfælde forbigik kongerne dog danehoffet ved simpelthen at undlade at indkalde det. Da danehoffet blev formaliseret i Erik Klippings håndfæstning fra 1282, blev der opstillet mere faste regler, men i praksis blev danehoffet kun kaldt sammen ved særlige lejligheder.

De kaotiske omstændigheder i Danmark op gennem det 14. århundrede svækkede danehoffets autoritet. Det blev gradvist afløst ikke alene af den kongelige magt, men også af rigsrådet, et særligt statsråd af kongens personlige rådgivere, som undertiden øvede en betydelig indflydelse på kongen. Fra omkring 1320 blev det især rigsrådet, som sammen med kongen regerede landet og varetog rigets anliggender.