Morian Hansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Morian Hansen
Fulde navn Jens Henning Fisker Hansen
Kæle/øgenavn Morian Hansen Rediger på Wikidata
Født 10. januar 1905 Rediger på Wikidata
Frederikssund, Danmark Rediger på Wikidata
Død 21. februar 1995 (90 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Pilot, taxachauffør, speedwaykører, automekaniker Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Distinguished Flying Cross,
George Medalje Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jens Henning Fisker Hansen bedre kendt som Morian Hansen (10. januar 1905 i Frederikssund –- 21. februar 1995) var en dansk speedwaykører og pilot i engelsk krigstjeneste under 2. verdenskrig. Han blev uddannet mekaniker og fik ansættelse hos Ford hvor han fik øgenavnet Morian, fordi hans ansigt var fuldt af mudder efter et speedway eller bilvæddeløb. I slutningen af 1920'erne giftede han mig sig Ellen Bech, og de fik en datter. De flyttede snart til England, hvor der var flere muligheder for at køre speedway. I 1935 tog han flyvercertifikat og ved 2. verdenskrigs udbrud i 1939 søgte han som 33 årig ind i Royal Air Force. Han opnåede bl.a. den britiske medalje George Medal, som tildeles for tapperhed udenfor kamphandlinger, da han efter et styrt reddede to britiske soldater ud af et brændende fly fyldt med ammunition. I 1944 blev han udstationeret som testpilot i Burma.[1] Ved befrielsen udvalgtes han til at flyve den britiske generalmajor Richard Henry Dewing til Danmark og blev dermed den første dansker i britisk tjeneste til at sætte fod på befriet dansk jord.

Morian Hansen valgte efter krigen at blive i Danmark, selv om han var blevet skilt. Engang fløj han under Lillebæltsbroen i forbindelse med et væddemål. Han oprettede en flyveskole i Kastrup, senere i Skovlunde og Tune. De blev alle lukket af myndighederne. Han blev 90 år gammel og ernærede sig de sidste år som taxachauffør.[2]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Carl Næsh-Hendriksen: Fra slaggebane til Spitfire med Morian Hansen, 1945

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

DanmarkSpire
Denne biografi om en dansker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Morian Hansen kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.