Multi-level marketing

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Broom icon.svgOprydning
Denne artikel trænger til en oprydning for at opnå en højere standard. Du kan hjælpe Wikipedia med at forbedre den.
Network marketing, Multi level Marketing

Multi-Level Marketing (MLM) eller Network Marketing er en forretningsmodel, der sætter et firma i stand til at markedsføre og distribuere deres produkter direkte fra producenten og videre gennem en ulønnet arbejdskraft.

MLM-branchen er under kritik for reelt blot at skabe en lang række (pyramide) af sælgere uden at produktet har en interesse blandt forbrugerne - noget, som kan lede til store finansielle tab blandt MLM-selskabets sælgere.[1]

MLM-branchen er i stærk vækst. Helse og wellness-produkter har en omsætning på USD 130 mrd. på verdensplan i 2013, og stadig stigende. I den sammenhæng er branchen en af verdens bedst betalte industrier.[kilde mangler]

I mange tilfælde bliver direkte salg sammenlignet med MLM. De fleste firmaer lægger enten stor vægt på direkte salg, eller MLM. I direkte salg køber distributørerne typisk produkter der er fremstillet af firmaet, og sælger dem direkte til kunden. Modsat til MLM, så anbefaler distributørerne produkter til personer, som de mener andre kan få gavn af, samtidig med, at de opbygger en gruppe/organisation af andre distributører, som også nyder fordelen ved at købe produkterne til indkøbspris, og derved opnår en provision af den samlede omsætning.

Betaling og provision[redigér | redigér wikikode]

Når man vælger at blive distributører/partner i et network marketing firma, bedes der som regel om et indskud fra ca. 600,- til 6000,- (100 -1000 dollars) til at starte forretningen med. Starterpakken indeholder typisk produkter, brochure, DVD/CD om firmaet, Magazine, bøger, notatblok og en velkomstmappe. [kilde mangler]

I forhold til den gamle traditionelle forretning, hvor produkterne bliver fremstillet hos en producent, siden til en eksportør - importør - grossist - butikken - kunder, så har MLM selskaberne valgt at fjerne alle de fordyrende mellemled, og levere produkterne direkte fra producenten til forbrugeren. I stedet for at bruge penge på reklame og markedsføring såsom tv, magazine, radio m.m. har selskaberne valgt at betale distributører, som hjælper firmaet med at markedsføre produkterne gennem en meget effektiv fordelingsnøgle. Network Marketing firmaer bruger den meget populære markedsføring, som oven i købet er gratis, kaldet 'mund til øre' princippet. Dette er samme markedsføring som Facebook, Youtube, og andre lign. virksomheder brugte til at ekspandere med.

Forskel på direkte salg og MLM/Network Marketing[redigér | redigér wikikode]

Mange mennesker sammenligner network marketing med salg, hvilket ikke er korrekt. Ordet 'Network' betyder 'netværk' og marketing betyder markedsføring. Når man kigger på ordet 'markedsføring' så er der tale om et produkt/service, som flyttes fra udbyderen/producenten til forbrugeren. På denne måde kan man oversætte 'network marketing' med 'et netværk af mennesker der markedsfører produkter. Af denne grund skal MLM ikke forveksles med direkte salg, da der ikke er nogen i ordets betydning der 'sælger' produktet, men derimod bliver produkterne købt til eget brug.

Når man køber produkterne engros, kan man, hvis man ønsker det, sælge disse produkter, og derved lave en fortjeneste. Den mest udbredte misforståelse i forbindelse med MLM, er opfattelsen af, at du skal sælge igennem en forretning for at opnå succes. I bund og grund går network marketing ud på 'uddannelse og forståelse'.

  • Verdens rigeste mand og investor Warren Buffett ejer seks forskellige network marketing firmaer.[kilde mangler]
  • Bill Clinton sagde således om Network Marketing: "The direct sales industry gives a chance for everyone to make the most of their lives. I thank you for keeping it strong for so many people, and expanding it to more millions of people, thank you for your work, God bless you." [kilde mangler]

Kritik[redigér | redigér wikikode]

MLM-foretagenerne er ofte under kritik for at have store ligheder med pyramidespil,[1] og at 'sælgerne'/'distributørerne af produktet har meget svært ved at omsætte det, som udbydes gennem MLM-virksomhederne,[2] hvoraf praksissen i sidste ende kun er til selve MLM-virksomhedens fordel.

I 2016 stillede Forbrugerombudsmanden sig kritisk overfor praksisser omkring MLM[3]:

  • At "vennehvervning" (at hyre distributører gennem sin omgangskreds) kan være i strid med reglerne for god markedsføringsskik, og udtaler at "en forbruger, der kontaktes af en ven eller et familiemedlem, vil således ofte forholde sig mindre kritisk over for vennen eller familiemedlemmet end over for en henvendelse fra en fremmed erhvervsdrivende. Den, der henvender sig, vil imidlertid have nøjagtig de samme bevæggrunde som en hvilken som helst anden erhvervsdrivende."
    • Som selvstændig forhandler af MLM-produkter er man ansvarlig for at reglerne for god markedsføringsskik overholdes.
  • Der rejses også spørgsmål omkring metoderne for ansættelse af uuddannede personer som distributører:
    • "Dels er disse personer sædvanligvis ikke bekendt med de regler, der gælder for erhvervsdrivende, selv om de er selvstændigt ansvarlige for, at de overholdes. De er således vant til at være stillet som forbrugere."
    • "Dels er de som erhvervsdrivende som udgangspunkt stillet juridisk lige i forholdet til selskabet, men i realiteten er de snarere oftest den "svage" part, uden de samme ressourcer til at søgerådgivning og bistand i tilfælde af, at der opstår tvister med selskabet eller andre."

Lovlighed[redigér | redigér wikikode]

Det er ofte svært at skelne lovlige MLM-firmaer fra ulovlige pyramideforetagender. Der findes MLM-firmaer i mere end 100 lande i verden, mens pyramideforetagender er ulovlige i de fleste lande. Et pyramideforetagende vil ofte udgive sig for at være et MLM-firma/Network Marketing selvom dette ikke er tilfældet.

I de fleste lovlige MLM-firmaer tjener deltagerne/distributørerne penge ved salg af varer gennem volumen i omsætningen af organisationen, og ikke ved at hverve nye personer som så bliver del af firmaet ("tilmeldingsgebyrer"). Hvis deltagerne i et firma primært tjener penge ved at hverve nye medlemmer og er forpligtet til at købe flere varer, end de kan sælge, så er der sandsynligvis tale om et ulovligt pyramideforetagende.

I mange tilfælde bliver MLM/Network Marketing sammenlignet med pyramideforetagener, men realiteten er den, at disse er ulovlige og indeholder ikke fysiske/håndgribelige produkter. Derfor er den mest nævneværdige forskel på MLM-firmaer og pyramideforetagener, at MLM-firmaerne har håndgribelige/lovlige produkter.[kilde mangler]

Pyramidespil opererer typisk kun over internettet, og er som oftest kun aktive i seks måneder, da de efter den tid sandsynligvis vil være lukkede ned. Pyramiden er bygget fra toppen og ned, og kun de personer, der er med helt fra starten, kan nogensinde være i nærheden af toppen.[kilde mangler]

Alle MLM-selskaber skal være optaget i Direkte Salgs Foreningen (DISAFO) for at være godkendt i Danmark. [kilde mangler]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]