Multi-level marketing

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.

Multi-Level Marketing (MLM) eller Network Marketing er en forretningsmodel, der sætter et firma i stand til at markedsføre og distribuere deres produkter direkte fra producenten til forbrugeren via personlig reference og direkte salg.

MLM-branchen er i stærk vækst. Helse og wellness-produkter har en omsætning på USD 130 mrd. på verdensplanen i 2013, og stadig stigende. I den sammenhæng er branchen en af verdens bedst betalte industrier.

Network marketing, Multi level Marketing, Direkte salg omsætter for 130 mrd dollars om året. flere en 95 millioner distributører verden over.

I mange tilfælde bliver direkte salg sammenlignet med mlm. de fleste firmaer lægger enten stor vægt på direkte salg, eller mlm. I direkte salg køber distributørerne typisk produkter der er fremstillet af firmaet, og sælger dem direkte til kunden. Modsat til mlm, så anbefaler distributørerne produkter til personer, som de mener andre kan få gavn af, samtidig med, at de opbygger en gruppe/organisation af andre distributører, som også nyder fordelen ved at købe produkterne til indkøbspris, og derved opnår en provision af den samlede omsætning.

Betaling og provision[redigér | redigér wikikode]

Når man vælger at blive distributører/partner i et network marketing firma, bedes der som regel om et indskud fra ca. 600,- til 6000,- (100 -1000 dollars) til at starte forretningen med. Starterpakken indeholder typisk, produkter, brochure, DVD/CD om firmaet, Magazine, bøger, notatblok og en velkomstmappe.

I forhold til den gamle traditionelle forretning, hvor produkterne bliver fremstillet hos en producent, siden til en eksportør - importør - grossist - butikken - kunder, så har MLM selskaberne valgt at fjerne alle de fordyrende mellem led, og levere produkterne direkte fra producenten til forbrugeren. I stedet for at bruge penge på reklame og markedsføring såsom tv, magazine, radio m.m. har selskaberne valgt at betale trofaste distributører, som hjælper firmaet med at markedsføre produkterne gennem en meget effektiv fordelingsnøgle. Network Marketing firmaer bruger Den meget populære markedsføring, som oven i købet er gratis, kaldet for 'mund til øre' princippet. dette er samme markedsføring som Facebook, youtube, og andre lign. virksomheder brugte til at ekspandere med.

Forskel på direkte salg og MLM/Network Marketing[redigér | redigér wikikode]

Mange mennesker sammenligner network marketing med salg, hvilket ikke er korrekt. ordet 'Network' betyder 'netværk' og marketing betyder markedsføring. Når man kigger på ordet 'markedsføring' så er der tale om et produkt/service, som flyttes fra udbyderen/producenten til forbrugeren. På denne måde kan man oversætte 'network marketing' med 'et netværk af mennesker der markedsfører produkter'. Af denne grund skal mlm, ikke forveksles med direkte salg, da der ikke er nogen i ordets betydning der 'sælger' produktet, men derimod bliver produkterne købt til eget brug.

Når man køber produkterne engros, kan man, hvis man ønsker det, sælge disse produkter, og derved lave en fortjeneste. Den mest udbredte misforståelse i forbindelse med MLM, er opfattelsen af, at du skal sælge igennem en forretning for at opnå succes. I bund og grund går network marketing ud på 'uddannelse og forståelse'.

  • Verdens rigeste mand og investor Warren Buffet ejer seks forskellige network marketing firmaer
  • Bill Clinton sagde således om Network Marketing: "The direct sales industry gives a chance for everyone to make the most of their lives. I thank you for keeping it strong for so many people, and expanding it to more millions of people, thank you for your work, God bless you"

Lovlighed[redigér | redigér wikikode]

Det er ofte svært at skelne lovlige MLM-firmaer fra ulovlige pyramideforetagender. Der findes MLM-firmaer i mere end 100 lande i verden, mens pyramideforetagender er ulovlige i de fleste lande. Et pyramideforetagende vil ofte udgive sig for at være et MLM-firma/Network Marketing selvom dette ikke er tilfældet.

I de fleste lovlige MLM-firmaer tjener deltagerne/distributørerne penge ved salg af varer gennem volumen i omsætningen af organisationen, og ikke ved at verve nye personer som så bliver del af firmaet ("tilmeldingsgebyrer"). Hvis deltagerne i et firma primært tjener penge ved at hverve nye medlemmer og er forpligtet til at købe flere varer, end de kan sælge, så er der sandsynligvis tale om et ulovligt pyramideforetagende.

I mange tilfælde bliver MLM/Network Marketing sammenlignet med pyramideforetagener, men realiteten er den, at disse er ulovlige og indeholder ikke fysiske/håndgribelige produkter. Pyramide spil operer typisk kun over internettet, og er som oftest kun aktive i seks måneder, da de efter den tid sandsynligvis vil være lukkede ned. Pyramiden er bygget fra toppen og ned, og kun de personer der er med helt fra starten, kan nogensinde være i nærheden af toppen, hvorimod i et MLM-firma, kan enhver der kommer ind, altid overstige sin upliners indtægt. MLM firmaer der er medlem i Direkte Salgs Foreningen, er ikke ulovlige.

Alle MLM-selskaber skal være optaget i Direkte Salgs Foreningen (DISAFO) for at være godkendt i Danmark.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Produkter[redigér | redigér wikikode]

Produkterne i alle MLM-selskaber skal være godkendt af EU, for at kunne leve op til EU's strenge kvalitetskrav, og er i de allerfleste tilfælde lidt dyrere end konkurrenternes produkter, da kvaliteten også er væsentlig højere af den grund, at i stedet for at bruge penge på fordyrende mellem led, og reklamer, går pengene til udvikling af produkter og udbetaling af bonus. Alle produkter i mlm firmaerne er unikke, dvs. at det ganske vis ikke er muligt at købe produkterne andre steder, end fra selve firmaet.

Firma Stub
Denne artikel om et firma eller en virksomhed er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.