Musikkens Hus (Aalborg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Musikkens Hus (Aalborg)
Huset set fra den østlige side af Musikkens Plads
Generel information
Status Færddiggjort
Adresse: Musikkens Plads 1
9000 Aalborg
Danmark
Anlægssum: 1 mia. DKK[1]
Design og konstruktion
Arkitekt Coop Himmelb(l)au
Bygherre Fonden for Musikkens Hus i Nordjylland
Hjemmeside
www.musikkenshus.dk
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Musikkens Hus. (Se også artikler, som begynder med Musikkens Hus)

Musikkens Hus er et musikhus i Aalborg, der omfatter bl.a. koncertsal og øvelokaler for Aalborg Symfoniorkester og Det Jyske Musikkonservatorium foruden undervisningslokaler for sidstnævnte og Aalborg Universitets uddannelser i musikvidenskab og musikterapi. Musikkens Hus er placeret på Musikkens Plads ved Limfjorden på et gammelt havneområde ved Nordkraft. Byggeriet blev påbegyndt i juli 2010 og de første flyttede ind i huset den 1. juli 2013. Huset blev indviet d. 29. marts 2014.


Logo

Historien[redigér | redigér wikikode]

Idéen bag et musikhus i Aalborg stammer tilbage fra 1986, hvor lokale stifter foreningen Musikhusets Venner. Denne forening blev stiftet for at fremme etableringen af et hus i Aalborg med udgangspunkt i det stedlige musiklivs behov. [2] I 1999 kommer der liv til idéen, da Aalborg Universitets rektor, Sven Caspersen, og Nordjysk Musikkonservatoriums prorektor, Peter Wang, får idéen om at placere en uddannelses- og forskningsdel i huset. I 2000 giver politikerne i Aalborg Byråd grønt lys til projektet på Aalborgs havnefront, og gennem 5 år samler en komité 57 mio. kroner ind til byggeriet.

Efter en international arkitektkonkurrence i 2001, blev det østrigske firma Coop Himmelb(l)aus projekt valgt. Det danske arkitektfirma Friis og Moltke har senere udført arbejdet som lokal arkitekt.[3] Undervejs opstod der uenighed mellem bygherren, en lokal fond med private og offentlige investorer og arkitekterne, hvilket forsinkede projektets gennemførelse. Fonden trak sig siden ud af sagen og etableringen styres nu af fonden Realdania, mens Aalborg Kommune får ansvaret for driften.[4]

I august 2007 har Realdania og Coop Himmelb(l)au fremlagt en plan for hele området omkring Musikkens Hus. Planens formål er at "Musikkens Hus skal være del af et dynamisk byrum"[5], som knytter byen og Limfjorden sammen i et kulturelt kraftcenter, der også rummer Nordkraft samt Utzon Center.

Fondens bestyrelse[redigér | redigér wikikode]

Fonden for Musikkens Hus i Nordjylland er husets administrerende virksomhed og består af følgende bestyrelse:

Solceller på den sydlige ende af Musikkens Hus

Husets beboere[redigér | redigér wikikode]

Husets disposition[redigér | redigér wikikode]

Musikkens Hus er disponeret med:[6]

 • En markant vertikal foyer med naturlig ventilering er et særligt kendetegn ved huset med plads til 2150 mennesker.
 • Koncertsalen, med plads til 1298 personer, udgør et centrum af Musikkens Hus, med en akustik, som er et internationalt koncerthus værdig.
 • I kælderen indrettes tre koncertsale:
  • Intimsalen, som har plads til 300 personer
  • Klassisk sal, som har plads til 200 personer
  • Rytmisk sal, som har plads til 200 personer
 • En uddannelsesdel (U'et) med øvelokaler, undervisningsrum og lydstudier
 • Backstage Base, som udover backstage-området for husets optrædende kunstnere, huser husets administration
Musikkens Hus' foyer i november 2013

Musikkens Spisehus[redigér | redigér wikikode]

Musikkens Spisehus er navnet på en restaurant, som åbnede i marts 2014 i Musikkens Hus. Restauranten fordeler sig på to etager i den halvrunde bygning, som løber ud af huset mod Limfjorden ved hovedindgangen. Den nordjyske Mikael Kopp Christensen er restaurantens restauratør. Restaurantens retter er baseret på lokale råvarer.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

DanskStub
Denne artikel om et dansk bygningsværk og/eller en dansk seværdighed er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Bygning eller seværdighed

Koordinater: 57°2′51″N 9°55′59″Ø / 57.04750°N 9.93306°Ø / 57.04750; 9.93306