Nørrebros Runddel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Runddelen, til venstre anes det nu nedrevne Ungdomshuset.

Nørrebros Runddel (i daglig tale blot runddelen) er et centralt beliggende kryds på Nørrebro i København hvor Nørrebrogade krydser Jagtvej. Tidligere lå her en rundkørsel, men krydset er siden bygget om til et almindeligt lyskryds. Krydset har dog bevaret sin runde form, og har derfor karakter af et byrum med en slags pladsdannelse, men uden store fodgængerområder.

På eller lige omkring runddelen har flere større kæder indrettet forretninger – heriblandt Kvickly, Sunset Boulevard og 7-Eleven. Derudover grænser Nørrebros Runddel også op til Assistens Kirkegård, der huser gravsteder for mange kendte personligheder.

Oprindeligt blev pladsen navngivet Nørrebros Roundel, hvilket er fransk for en ting eller figur der er rund, men den franske udtale blev aldrig rigtigt anvendt på Nørrebro. Den mere folkelige udtalelse runddel, har gjort at også stavemåden er blevet ændret. Rondel anvendes stadig på dansk for runde ting.

Der bygges en metrostation ved Nørrebros Runddel på den såkaldte Cityring. Stationen, der vil ligge i Assistens Kirkegårds Afdeling G[1], planlægges at åbne i september 2019. Området overgår til at være park i 2020.[2]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilde[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°41′39.5″N 12°32′55.1″Ø / 55.694306°N 12.548639°Ø / 55.694306; 12.548639