N.P. Mols

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
N.P. Mols

Niels Pedersen Mols by Søstrene Schiøtz.jpg

Personlig information
Født 27. marts 1859Rediger på Wikidata
GrumstrupRediger på Wikidata
Død 25. oktober 1921 (62 år)Rediger på Wikidata
KøbenhavnRediger på Wikidata
Gravsted Vestre KirkegårdRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Det Kongelige Danske KunstakademiRediger på Wikidata
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Elever Gisela TrappRediger på Wikidata
Genre PortrætRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Det anckerske Legat (1907),
De Neuhausenske Præmier (1895),
Eckersberg Medaillen (1893, 1894)Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Niels Pedersen Mols (født 27. marts 1859 i Grumstrup ved Skanderborg, død 25. oktober 1921 i København) var en dansk dyre- og landskabsmaler.

N.P. Mols er søn af Peder Nielsen Mols og Ane Karlsdatter, der var fattige husmandsfolk, og drengen måtte allerede i en alder af otte år ernære sig selv som røgterdreng; lyst og evne til at tegne viste han dog tidlig, og 15 år gammel lykkedes det ham at komme i malerlære hos en mester i Århus, hvor han tillige var elev af den tekniske skole. Efter at have gennemgået denne kom han i 1880 til Kunstakademiet i København og tegnede der i fire år; sit brød tjente han som malersvend og kunne endda sammenspare så meget, at han i 1883 var i stand til at gå ud på sin første studierejse i indlandet; udbyttet deraf var to mindre billeder, En Kurvemager og En Kostald, der kom på juleudstillingen samme år. Siden udstillede han hvert forår på Charlottenborg, og det varede ikke længe, før hans arbejder vakte opmærksomhed; dette gjaldt så vel om hans små landskaber – gråvejrsbilleder, udmærkede ved overordentlig finhed i farvestemningen – som især om hans dyrestykker; i 1888 købte Nationalgalleriet hans store Roeoptagning, hvori to prægtig malede stude dominerede; senere erhvervedes hans Gæslinger til samlingen; som hovedværker kunne desuden nævnes Frysende Kalve ved et Led, En Hoppe og et Føl (Kunstforeningen 1888), Køer i Regn, Heste i Blæst ved en Stranding og Redningsbaaden kjøres ud, hvilket sidste i 1893 indbragte ham Akademiets årsmedalje, der atter tilkendtes ham det følgende år for Regnvejr. Den Neuhausenske Præmie fik han i 1895 for En Billedhugger i sit Værksted., flere gange har han kunnet rejse med offentlig understøttelse, i 1890 således til Italien, og på udenlandske udstillinger er der tildelt ham medaljer, således i Paris, Chicago og Antwerpen. Mols hører til vor tids betydeligste dyremalere så vel i kraft af sin sunde og ejendommelige naturopfattelse og udprægede evne til dyb og sympatetisk karakteristik som ved fremragende formdygtighed og betydelig udvikling som tekniker.

N.P. Mols, Ribe set fra landevejen til Sønderjylland, 1918, Museum Sønderjylland, Sønderborg Slot.


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder[redigér | redigér wikikode]