Sønderborg Slot

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sønderborg Slot fra havnesiden
Sønderborg Slot (Syddanmark)
Sønderborg Slot
Sønderborg Slot
Sønderborg Slots beliggenhed

Sønderborg Slot er et slot, der ligger midt i byen Sønderborg på øen Als i Sønderjylland. Det huser et museum med udstilling om områdets historie og kultur. Museet er åbent hele året.

Slottets historie[redigér | redigér wikikode]

Sønderborg Slot er grundlagt omkring 1170 som led i det danske riges forsvar mod vendernes hærgen. I 1300- og 1400-tallet udbyggedes forsvarsanlægget til en stærk middelalderborg, der skiftevis var i de danske kongers og de slesvigske hertugers besiddelse.

I pinsen 1340 blev junker Valdemar gift på slottet med hertug Valdemar af Sønderjyllands søster prinsesse Helvig. Det var et vigtigt led i junkerens udnævnelse til konge (Valdemar Atterdag) senere samme år.

Sønderborg Slot var en af rigets stærkeste borge, og derfor blev det valgt til fængsel 1532 til 1549 for den afsatte danske kong Christian 2., kejser Karl V's svoger. Herefter blev borgen ombygget til et prægtigt slot med Sønderborg Slotskapel, en luthersk fyrstekirke i renæssancestil, den første i Norden.

Dronning Dorothea, Christian 3.'s enke, overtog 1559 byen og slottet som en del af sit enkegods. Ved dronning Dorotheas død overtog hertug Hans den Yngre 1571 Sønderborg. Hertug Hans var en rigtig renæssancefyrste. Han havde ord for at være en hård negl, og han gjorde alt for at tilegne sig så meget jordegods som muligt på Als og Sundeved.

Fra begyndelsen af 1600-tallet var Sønderborg Slot under den danske krone. Under Napoleonskrigene og de to slesvigske krige: Treårskrigen 1848 - 1850 og 1864-krigen (2. Slesvigske Krig), var slottet lazaret. Efter det danske nederlag i 1864 blev Slesvig indlemmet i Preussen, og Sønderborg Slot blev fra 1867 anvendt som preussisk infanterikaserne.

Under 1. verdenskrig arresterede preusserne "mistænkelige politiske personer" og danske "tysk-militærnægtere". De, der var mistænkt for spionage, blev interneret i fangekælderen på Sønderborg Slot. Senere blev alle krigsrelaterede fanger overført til Sønderborg Slot, dog ikke fangekælderen.

Efter 2. verdenskrig internerede de danske myndigheder danske nazister og frivillige SS-deltagere fra det tyske mindretal i Sønderjylland på slottet.

Slottet i dag[redigér | redigér wikikode]

Ved genforeningen 1920 erhvervede den danske stat slottet, der kom til at rumme et museum for den sønderjyske historie. Slottet er nu museum med lokalhistoriske samlinger fra middelalderen til nutiden med hovedvægt på de slesvigske krige 1848-1850 og 1864. Desuden viser museet udstillinger om søfart, tekstiler, håndværk og en mindre kunstsamling med værker af fremtrædende sønderjyske malere gennem tiderne.

Sønderborg Slot, der med dets riddersal har været et vigtigt verdsligt bygningsværk i den danske del af det gamle hertugdømme Slesvig, blev valgt til ramme om de officielle festligheder i anledning af 50-årsjubilæet for København-Bonn-erklæringerne den 29. marts 2005.

Trivia[redigér | redigér wikikode]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Sønderborg Slots gård
:Image:Sønderborg Slots gård.jpg
Sønderborg Slots gård

Se også[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Otto Norn, Jørgen Paulsen og Jørgen Slettebo, Sønderborg Slot. Historie og bygning, G.E.C. Gad forlag, 1963.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 54°54′24.74″N 9°47′2.05″Ø / 54.9068722°N 9.7839028°Ø / 54.9068722; 9.7839028