Naga (mytologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Naga. (Se også artikler, som begynder med Naga)
Denne flerhovedede naga er en del af en dekoration fra det 9. århundrede ved Angkor i Cambodja.

Naga er pāli- eller sanskrit-ordet for en guddom eller ånd eller en kategori af ånder (sanskrit: नाग, "kobra"), der antager form af en stor slange.

Nagaerner findes inden for såvel den hinduistiske som buddhistiske mytologi i Indien, hvor de er et folkeslag (i slangekrop), der efter sigende bor under vandet og kun sjældent kommer op til overfladen. Da ingen ved ret meget om deres udseende og adfærd, har det givet anledning til en lang række mytologiske fortællinger, musikstykker, sange, sangspil og teaterforestillinger, hvori nagaerne indgår.

I buddhismen er de ofte beskyttere af Buddha og dharmaen. Men de er også verdslige og lunefulde skabninger, der spredte sygdom og ulykke, når de blev vrede.

Nagaer tænkes at bo i enhver form for vand (hav, sø, bjergkilder etc.), men nogle gange er de jordens ånder. I dele af Asien, især Himalaya-regionen, fraråder folk, som tror på væsenerne, mennesker at forurene vandstrømmene af frygt for at vække vreden hos de nagaer, der bor i dem.

I den tidlige hinduistiske kunst har nagaer menneskelige overkroppe, men er slanger fra taljen ned. I buddhistisk ikonografi er de nogle gange kæmpekobraer, ofte med flere hoveder. De er også portrætteret som en drage men uden ben. I nogle dele af Asien anses nagaer for at være en underart af drager.

I mange myter og legender kan nagaer forvandle sig, så de ligner mennesker eller antager slangeskikkelse.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.


MytologiSpire
Denne artikel om mytologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.