Narkolepsi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Narkolepsi
Klassifikation
Information
Navn Narkolepsi
Medicinsk fagområde neuromedicinRediger på Wikidata
Genetisk association MOG, P2RY11, TRA, TRB, ZNF365, HCRTRediger på Wikidata
SKS DG47.4
ICD-10 G47.4
OMIM 161400,
605841,
609039,
612417,
612851,
614223,
614250Rediger på Wikidata
DiseasesDB 8801Rediger på Wikidata
MedlinePlus 000802Rediger på Wikidata
ICD-9-CM 347.0,
347.00Rediger på Wikidata
MeSH D009290,
D009290Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Narkolepsi er en kronisk neurologisk lidelse, hvor hjernen har en nedsat eller manglende evne til at regulere søvncykluser normalt. Det resulterer i at folk med lidelsen ind imellem pludselig rammes af en voldsom trang til at sove, der kan sammenlignes med den følelse en person der ikke har narkolepsi oplever efter at have været søvnberøvet i 24-48 timer. Dette betyder at når først denne trang melder sig, er den stort set uimodståelig. Narkolepsi har desuden en række symptomer, der kan være umærkelige og mere generende end selve søvntrangen. Udtrykket narkolepsi kommer af det franske ord narcolepsie, som den franske læge Jean-Baptiste-Édouard Gélineau fandt på ved at kombinere de græske ord νάρκη (narkē, "sløvhed") og λῆψις (lepsis, "anfald").

Selv om narkolepsi lyder som en uskyldig sygdom, er det et stort handicap. Narkolepsilidende har svært ved at køre i bus og tog uden ledsager, fordi de med stor sandsynlighed falder i søvn undervejs. Desuden har de ofte svært ved at gennemføre en uddannelse, da de ikke kan holde sig vågne til lektioner og foredrag.

Narkoleptikeres behov for at sove opstår oftest i situationer, hvor de foretager sig noget ensformigt: kører, modtager undervisning, sidder i møde eller sidder stille og arbejder. For nogle narkoleptikere kan behovet for at sove komme helt pludseligt også i aktive situationer. Søvnanfaldene varer fra et par minutter til op mod en halv time.

For mange narkoleptikere gælder det, at de aldrig føler sig udhvilet. Selv om de sover mere om natten, eller tager en eftermiddagslur, består en underliggende følelse af træthed. Narkoleptikere bliver derfor opfattet af deres omgivelser som sløve og ugidelige.

Narkolepsi og kørekort[redigér | redigér wikikode]

Ved en neurologisk sygdom har patienten pligt til at meddele den til myndighederne i forbindelse med kørekort. Krav til at få kørekort som narkoleptiker er ligestillet med en epileptiker[1]. De får en tilladelse på baggrund af en lægelig vurdering. Den foretages bl.a. ud fra, hvornår patienten sidst har fået anfald og omfanget af dem.

Følgesygdomme[redigér | redigér wikikode]

Katapleksi: De fleste narkoleptikere oplever desuden kataplektiske anfald, kortvarige tab af kontrol med musklerne, hvor de afslappes. Ofte varer de få hundrededele sekunder, så omgivelserne sjældent bemærker dem. For nogle patienter er anfaldene hurtige nik med hovedet og en kortvarig sammensynkning af overkroppen. Kun en lille del af dem falder helt sammen. Disse anfald opstår for det meste, når patienten er ivrig, begejstret eller ophidset. Sex kan være en udfordring for dem, der er særligt plagede af katapleksi. Der er dog narkoleptikere, der slet ikke oplever katapleksi samt kataplektikere, der ikke oplever narkolepsi.

Behandling[redigér | redigér wikikode]

Narkoleptikere har større mulighed for at opleve søvnparalyse og hallucinationer i forbindelse med søvnen end andre.

Narkolepsi behandles ofte med Ritalin. Ritalin har en række bivirkninger, og virkningen varer kun 3-4 timer. Et nyere middel Modiodal giver færre bivirkninger og skal ikke tages så ofte, men midlet er meget dyrt. Derfor skal patienten have Lægemiddelstyrelsens tilladelse for at opnå tilskud, hvilket er en omfattende proces og kun opnås, hvis behandling med Ritalin giver uantageligt mange bivirkninger.

Katapleksien behandles i Danmark typisk med Anafranil, der normalt anvendes mod depression.

Se også[redigér | redigér wikikode]

http://laegehaandbogen.dk/neurologi/tilstande-og-sygdomme/sovnsygdomme/narkolepsi-2500.html

Noter[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.