FBI

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se FBI (flertydig). (Se også artikler, som begynder med FBI)
FBI's officielle segl

Federal Bureau of Investigation (FBI) er det amerikanske forbundspoliti, der efterforsker forbrydelser, som strækker sig på tværs af USA's forbundsstater.

FBI har 30.341 ansatte (oktober, 2006), herunder 12.590 specialagenter (operative politifolk), 17.751 ansatte i støttefunktioner, herunder analyse af efterretningsmateriale, sprogspecialister, videnskabsfolk, it-specialister og andre fagfolk.

Den øverste chef for FBI kaldes director, udpeges af præsidenten for en tiårig periode, og siden 1972, skal godkendes af Senatet. Den nuværende chef er midlertidigt Andrew McCabe, efter fyringen af James Comey, som blev udnævnt af præsident Barack Obama i september 2013. Den mest berømte FBI-chef i tidens løb er J. Edgar Hoover, der var chef for FBI i hele 48 år fra 1924 indtil sin død i 1972.

Målet med FBI er: at opretholde loven, igennem efterforskning af overtrædelser af den føderale kriminallov; at beskytte USA mod udenlandsk spionage og terroristvirksomhed, som f.eks. at forhindre et nyt 9/11 inden for den amerikanske grænse.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Myndighed Stub
Denne artikel om en offentlig myndighed er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.