Naturhistorisk Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Naturhistorisk Museum (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Naturhistorisk Museum)
Naturhistorisk Museum
Naturhistorisk Museum indgang.jpg
Naturhistorisk Museum indgang
Generelle informationer
Type Naturhistorie
Adresse Wilhelm Meyers Allé 210, 8000 Århus C
Grundlagt 1921
Direktør Bo Skaarup
Besøgende 62.353 (2018)[1]Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Museets hjemmeside
CVR-nummer 29073910Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Naturhistorisk Museum, Aarhus ligger i Aarhus og har rødder helt tilbage til 1911, men fik først i 1941 hjemsted i Universitetsparken. Museet er en selvejende institution som finansieres ved tilskud fra Kulturministeriet, Aarhus Kommune og Aarhus Universitet samt ved egne indtægter.

Museet er fra 2004 tilsluttet den regionale kulturaftale mellem Kulturministeriet og Aarhus Kommune. Blandt de statsanerkendte museer under museumslovens § 16 har Naturhistorisk Museum den højeste publikationsaktivitet.

Naturhistorisk Museum ejer ydermere Molslaboratoriet, som gården Nedre Strandkær også kaldes – et feltlaboratorium og kursuscenter – som ligger midt i Mols Bjerge Nationalpark, på den sydlige del af Djursland.

Museets samlinger[redigér | redigér wikikode]

Naturhistorisk Museum, Aarhus, er landets næststørste af sin art, både med hensyn til samlingernes størrelse og antal udstillingskvadratmeter. Ifølge en ministeriel redegørelse rummer museet samlinger af national betydning, og disse benyttes af forskere i både ind- og udland.

Størstedelen af museets samlinger opbevares i magasiner med fx skeletter, skind af fugle og pattedyr, skaller af snegle og muslinger, præparerede insekter osv. Kun en mindre del findes i udstillingerne.

Tigerkamp

Museets forskning[redigér | redigér wikikode]

Museets forskning er koncentreret om flg. områder: Entomologi, ferskvandsøkologi, jordbunds-biologi, kulturlandskabets økologi, fauna samt bioakustik.

Museet er medlem af Det Rådgivende Forskningsudvalg for Naturhistorisk Museum og Statsbiblioteket. Udvalget er nedsat af Kulturministeriets forskningsudvalg med repræsentanter fra Statens Naturvidenskabelige Forskningsråd og Statens Humanistiske Forskningsråd. Museet afrapporterer hertil årligt og fremlægger forskningsplaner.

Museets samlinger bruges i forskningen i forbindelse med feltundersøgelser, som mest foregår i Danmark.

Fostre
Axolotl
Løvegruppe på Naturhistorisk Museum

Museets mission[redigér | redigér wikikode]

"Naturhistorisk Museums formål er at fremme naturhistorisk forskning og sprede kendskab til videnskabens resultater på dette område. Dette tilgodeses bl.a. ved, at museet driver og støtter forskning, opretholder og videreudvikler de videnskabelige samlinger og de offentligt tilgængelige udstillingssamlinger, samarbejder med andre museer, med de biologiske institutter ved Aarhus Universitet og med forskellige kategorier af skoler med henblik på museets anvendelse i naturhistorieundervisningen". (Fra Naturhistorisk Museums vedtægter godkendt af Statens Museumsnævn den 19. marts 1986)

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 56°10′2.5″N 10°12′12″Ø / 56.167361°N 10.20333°Ø / 56.167361; 10.20333

  1. ^ Oplysningen er fra Wikidata, som angiver denne kilde: www.dst.dk.