Nebukadnesar II

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En mønt som afbilder Nebukadnesar II

Nebukadnesar II (ca. 630 f. Kr. til 562 f. Kr.) var en af de mest kendte herskere i Babylonien i det nybabyloniske dynasti. Han er mest kendt for sine erobringer af Judæa og Jerusalem, og for hans monumentale byggerier i hovedstaden, Babylon. Han bliver kaldt Nebukadnesar den Store, men som følge af hans ødelæggelse af templet i Jerusalem og erobringen af Judæa, er han en forhadt person i jødisk sammenhæng.

Da Assyriens herredømme faldt, blev Babylonien igen et selvstændigt rige, og det Nybabylonske rige blev grundlagt. Nebukadnezar 2. indledte en storhedstid i Babylon. Han smykkede Babylon med pragtbygninger, og den mest velkendte af disse, det store tempeltårn,Babelstårnet. Hans dronning, Semiramis, længtes efter sit hjemland i bjergene, hvorfor Nebukadnezar byggede et terraseformet haveanlæg ved sit palads, de såkaldte hængende haver, som senere blev et af oldtidens syv underværker.

Når der tales om babyloniens herlighed, er det først og fremmest Nebukadnezars Babylon, som der henvises til. De mure, templer, slotte og privathuse, som er udgravet i vor tid, stammer hovedsageligt fra Nebukadnezars Babylon.

I indskrifter skriver Nebukadnezar stolt om det indtryk hans flotte bygværk har gjort på menneskene. Han fortæller stolt at han gjorde sin hovedstad helt uigennemtrængelig ved anlæggelse af befæstninger med mure og volde og med vandgrave så brede, at de lignede havet. Det skulle aldrig lykkes nogen at trænge sig ind der, hvis de kom med ond hensigt.

Kongen var så stolt af sit værk, at han ikke ville have den ødelagt i fremtiden. Derfor skrev han til de konger som skulle regere efter hans død, at den som en dag får brug for disse fæstningsværker, ikke skal gøre noget forsøg på at forsvare sig, men viljeløst overgive sin hovedstad i en fremmed herskers hænder.

Den persiske Kyros 2. også kaldet Kyros den store, eroberede i 538 f. kr. Babylon uden kamp, og byen forblev den vigtigste by i Orienten i flere hundrede år.

Med tiden udbredtes kulturen fra Babylon til andre byer. Indbyggerne begyndte at vandre til andre byer, og Babylon blev forladt og forfaldt.

Nebukadnesar i nyere tid[redigér | redigér wikikode]

Nebukadnesar er hovedperson i operaen med samme navn af Giuseppe Verdi fra 1842, og er også navnet på et skib i filmtrilogien Matrix.


Krone Stub
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi