Babylonien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mesopotamien
Babylonlion.JPG
Eufrat · Tigris
Assyriologi
Byer / Imperier
Sumer: Uruk · Ur · Eridu
Kish · Lagash · Nippur
Akkadisk imperium: Akkad
Babylon · Isin · Susa
Assyrien: Assur · Nineve
Nuzi · Nimrud
Assyriske paladsrelieffer
Babylonien · Kaldæa
Elam · Amoritter
Ziggurat · Hurritter
Mittani · Kassiter
Kronologi
Konger af Sumer
Konger af Assyrien
Konger af Babylonien
Sprog
Kileskrift
Sumerisk · Akkadisk
Elamittisk · Hurrittisk
Mytologi
Enuma Elish · Gilgamesh
Marduk

Babylonien var et oldtidsrige fra i hvert fald 2400 f.Kr. i det sydlige Mesopotamien, i dag i Irak.

Babylonien var verdenshistoriens første supermagt, og det menes at være et af de første organiserede civilisationer. Babylon, Babyloniens hovedstad, har eksisteret siden 2400 f.kr. Men den lille provins blev først en supermagt i 1792 f.kr, da Babyloniens 6. konge Hammurabi kom til magten. Hammurabi er også manden bag verdens første sæt af organiserede love, kaldet "Hammurabis lov" eller "The code of Hammurabi". Denne lov bestod af 282 love og byggede på princippet "øje for øje tand for tand". Et eksempel på dette princip er en af lovene, der siger at "hvis en bygning braser sammen og dræber bygningens ejermand, skal ham der byggede huset straffes ved døden. Denne lov blev originalt skrevet på en 3 m. høj sort sten-statue, der i dag er udstillet på det franske museum Louvre. Samme museum som Mona Lisa er udstillet på. Babylonierne havde også et yderst avanceret talsystem. Det var et talsystem kaldet et sexgemalt talsystem. Det bygger på tallet 60. Dette system bliver stadig brugt i dag, i en modificeret version. Der er 60 sekunder i et minut, 60 minutter i en time og 360o grader i en cirkel (6X60).

Efter den persiske storkonge Kyros den Store i 530'erne f.Kr. erobrede Babylonien og satte punktum for babylonisk selvstændighed, kaldtes området Babylonien.

I diadoch-perioden efter Alexander den Stores død 323 f.Kr. var Babylonien en provins under en satrap, og i 319 f.Kr. var det makedoneren Seleukoshan. Han begyndte at opbygge sit eget rige fra sit babyloniske satrapi, og i de næste to århundreder indgik Babylonien i Seleukiderigets rigsområde Syrien–Mesopotamien med den nygrundlagte by Seleukeia ved Tigris. I det andet århundrede f.Kr. blev Babylonien en del af Partherriget og med centrum i den nye hovedstad Ctesiphon, som i det tredje århundrede blev hovedstad i det genrejste Perserrige .


Se også[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: