Nepotisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Pave Alexander 6. var et eksempel på nepotisme i den katolske kirke

Nepotisme (af latin: nepos, nevø) er en form for korruption, hvor man begunstiger ens familie eller venner f.eks. ved udnævnelse til tillidsposter eller ved indgåelse af kontrakter.

Et eksempel i 1900-tallet var Saddam Husseins tildeling af ministerposter til familiemedlemmer.

Oprindelse[redigér | rediger kildetekst]

Oprindeligt anvendtes begrebet om pavers begunstigelse af nevøer eller andre slægtninge ved uddeling af gejstlige embeder, og i 1500-tallet var nepotisme vidt udbredt i italienske adels- og fyrsteslægter som Barberini, Borgia og Farnese. Paven forbød nepotisme i 1692.

Udtrykket opstod i middelalderen, hvor paver og biskopper, der skulle leve i cølibat og derfor ikke kunne have officielle børn, gjorde det til praksis at udnævne deres "nevøer" til ledende poster i kirken.[1]

Flere paver udnævnte således deres nevøer til kardinaler. Bl.a. udnævnte Callixtus 3. to af sine nevøer fra Borgia-familien; den ene af dem blev senere pave Alexander 6.

Andre betegnelser[redigér | rediger kildetekst]

Den såkaldte Rip-Rap-og-Rup-effekt består i, at man favoriserer dem, der ligner én selv (i køn og baggrund). Udtrykket bruges ofte til at beskrive især mandlige lederes tendens til at foretrække mandlige ansøgere.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Article Nepotism". New Catholic Dictionary. Arkiveret fra originalen 31. august 2013. Hentet 2007-07-12.
FamilieSpire
Denne artikel om familie og parforhold er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.