Nepotisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Pave Alexander 6. var et eksempel på nepotisme i den katolske kirke

Nepotisme (af latin: nepos, nevø) betyder dét at begunstige folk fra ens familie, f.eks. ved udnævnelse til tillidsposter eller ved indgåelse af kontrakter.

Oprindelse[redigér | redigér wikikode]

Nepotisme, det forhold, at en person tilgodeser og foretrækker slægtninge og venner frem for andre, især ved besættelse af stillinger i den offentlige sektor.

Oprindeligt anvendtes begrebet om skiftende pavers begunstigelse af egne nevøer eller andre slægtninge ved uddeling af gejstlige embeder, og i 1500-t. var nepotisme således udbredt i italienske adels- og fyrsteslægter som Barberini, Borgia og Farnese. Paven forbød nepotisme i 1692.

Et eksempel i 1900-tallet var Saddam Husseins tildeling af ministerposter til familiemedlemmer.

Udtrykket opstod i middelalderen, hvor paver og biskopper – der levede i cølibat og derfor ikke kunne have officielle børn – gjorde det til almindelig praksis at udnævne deres nevøer til ledende poster i kirken.[1]

Flere paver udnævnte således deres nevøer til kardinaler, blandt andet udnævnte Callixtus 3. to af sine nevøer fra Borgia familien, og den ene af dem blev senere pave Alexander 6.

Andre betegnelser[redigér | redigér wikikode]

Den såkaldte Rip-Rap-og-Rup-effekt består i, at man favoriserer folk, der ligner én selv (i køn og baggrund). Udtrykket bruges ofte til at beskrive især mandlige lederes påståede tendens til at foretrække mandlige ansøgere i ansættelsessituationer.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Article Nepotism". New Catholic Dictionary. Hentet 2007-07-12. 
SamfundStub
Denne samfundsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.