Spring til indhold

Niels Krabbe (ornitolog)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Niels Krabbe
Personlig information
Født1. juli 1951 (73 år) Rediger på Wikidata
Frederikshavn, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedKøbenhavns Universitet Rediger på Wikidata
BeskæftigelseOrnitolog Rediger på Wikidata
ArbejdsgiverZoologisk Museum Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
For alternative betydninger, se Niels Krabbe. (Se også artikler, som begynder med Niels Krabbe)

Niels Kaare Krabbe (født 1. juli 1951 i Frederikshavn) er en dansk ornitolog tilknyttet Zoologisk Museum i København. Han forsker specielt i bioakustik, bevaring og systematikken for mellemstore spurvefugle i Sydamerika med flest arter i Andesbjergene i Scytalopus-slægten. Krabbe har arbejdet mange år i Andesbjergene, specielt i Ecuador og er kendt som medforfatter af Birds of the High Andes.

Liv og arbejde

[redigér | rediger kildetekst]

Niels Krabbe arbejdede i mange år med Ringmærkning af fugle i Danmark og derefter flere år i Israel, hvor han var ansat ved Det hebraiske universitet i Jerusalem. I 1988 havde han bestået sine afsluttende eksaminer i biologi, geografi og geologiUniversitetet i København. I 1995 tog han doktorgraden samme sted. Krabbe har gjort ornitologisk feltarbejde i fjerntliggende områder af Asien, Afrika og Nordamerika. I mange år studerede han fugle i mindre kendte områder i Andesbjergene. Han observerede nye og sjældne arter, indsamlede og præparerede skind og optog en række lydindspilninger. De fleste af de mange skind og indsamlede vævsprøver er opbevaret på Zoologisk Museum i København.

Sammen med Jon Fjeldså udgav han i 1990 bogen Birds of the High Andes, hvori han skrev delen om Spurvefugle i værket. Derefter arbejdede han i et år for BirdLife International. I 1992 bidrog han til bogen Threatened Birds of the Americas især om truede arter i Andesbjergerne. I 1998 var han med til at stifte organisationen Fundación Jocotoco, som har det formål at købe habitater for truede fuglearter i Ecuador og at beskytte dem. Han er også medlem af ProAves Colombia, et andet artsværnprojekt i Colombia. I 1998 etablerede han "Projekto Ognorhynchus" for at beskytte den sidst kendte population af guløret parakit i Colombia. Krabbe stod i 1998 for genopdagelsen af lyshovedet kratfinke (Atlapetes pallidiceps)[1][2] og i 2004 af Coeligena orina, en truet kolibri med et afgrænset leveområde i Colombia, der ikke havde været observationer af de sidste 50 år.[3]

Krabbes videnskabelige arbejde i Ecuador førte til en revision af slægten Scytalopus af tapaculoer. Han skildrede flere arter som ikke tidligere var beskrevet. I 2006 opdagede han en ny ugleart i Megascops-slægten, der ikke tidligere har været beskrevet. Arten fandt han i Sierra Nevada de Santa Marta, Magdalena-departementet, Colombia. I 2017 offentliggjorde Niels Krabbe den videnskabelige beskrivelse af den nye art, Megascops gilesi.[4]


Efter år 2000 har Krabbe arbejdet som kurator ved Zoologisk Museum i København og helliger sig samtidigt sit konserverings- og forskningsarbejde i Ecuador og Colombia.

Fuglen Scytalopus krabbei eller på dansk hvidvinget tapaculo, som lever i Perus Andesbjerge, er opkaldt efter Krabbe. Han fik et kort glimt af fuglen allerede i 1983. Først 37 år senere stod det klart, at der er tale om en selvstændig art af tapaculoer.[5][6] Navngivningen skal endeligt godkendes af sammenslutningen International Ornithologists' Union.

Udvalg af publikationer

[redigér | rediger kildetekst]
  • 1990: Birds of the High Andes: A manual to the birds of the temperate zone of the Andes and Patagonia, South America (med Jon Fjeldså)
  • 1991: Avifauna of the Temperate Zone of the Ecuadorean Andes: Technical Report Over Surveys in 1990-91 with Reviews of Previous Ornithological Work in the Zone. Zoological Museum, University of Copenhagen, 1991
  • 1992: Threatened Birds of the Americas: The ICBP/IUCN Red Data Book (med Nigel Collar)
  • 1998: Avian Diversity in the Ecuadorian Andes: An Atlas of Distribution of Andean Forest Birds and Conservation Priorities. Centre for Research on the Cultural and Biological Diversity of Andean Rainforests (DIVA)
  • 2003: Handbook of the Birds of the World: Broadbills to Tapaculos. Band 8.