Det hebraiske universitet i Jerusalem

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det hebraiske universitet i Jerusalem
Generelle informationer
Type Universitet
Sted Israel Jerusalem, Israel
Grundlagt 1925; 99 år siden (1925)
Leder Menachem Ben Sason
Studerende 22.000
Ansatte 1.200 Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
huji.ac.il
Hjørnestenens nedlæggelsesceremoni i Scopus-bjerget - 1918
Åbningsceremonien i Scopus-bjerget - 1925

Det hebraiske universitetet i Jerusalem (hebraisk האוניברסיטה העברית בירושלים Ha'Universita Ha'Ivrit Bi'Yerushalayim, arabisk الجامعة العبرية في القدس) er Israels ældste universitet, erklæret officielt åbnet den 1. april 1925.

Universitetet har mere end 24 000 studenter. Med 7 fakulteter regnes Det hebraiske universitetet i Jerusalem som en ledende institution for højere uddannelse i Israel.

Det som nu er Det jødiske national- og universitetsbibliotek, blev grundlagt i 1892.

Det hebraiske universitet ligger i det nordøstlige Jerusalem, på Scopus-bjerget (Mt. Scopus, på hebraisk: Har Tzofim, הר צופים). Efter Israels uafhængighedskrig i 1948, der ifølge FN's delingsplan af 29. november 1947 skulle have gjort Jerusalem til en international zone, besatte Jordan det østlige Jerusalem. Universitetet forblev imidlertid israelsk territorium – som en ø inde i Jordan. Jordanerne tillod ikke andre end muslimer at færdes i Østjerusalem, så selvom universitet i sig selv var under israelsk kontrol, kunne det ikke bruges til sit akademiske formål. Israel stod nu uden universitet, og man skyndte sig derfor at oprette et nyt campus på Givat Ram i det vestlige Jerusalem. Her findes i dag Det Naturvidenskabelig fakultet på Det Hebraiske universitet.

Da Østjerusalem i 1967 blev erobret af Israel, og alle folkeslag (både jøder, kristne og muslimer) igen kunne færdes i bydelen (modsat hvad jordanerne ellers havde gjort), blev det muligt at vende tilbage til undervisning på Scopus-bjerget. I dag er dette campus for de humanistiske uddannelser på universitetet.

Det hebraiske universitet har fostret 6 nobelprismodtagere i sin historie.

Yuval Noah Harari, der er forfatter til den internationale makro-historiske bestseller Sapiens: A Brief History of Humankind, 2014 (på dansk: Sapiens: En kort historie om menneskeheden, 2015) er professor på universitetets Department of History

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

SkoleSpire
Denne artikel om en skole, en uddannelsesinstitution eller uddannelse er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Koordinater: 31°46′33″N 35°12′00″Ø / 31.7758°N 35.2°Ø / 31.7758; 35.2