Niels Scythe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Niels Scythe
Født 8. november 1727Rediger på Wikidata
KristiansandRediger på Wikidata
Død 18. marts 1811 (83 år)Rediger på Wikidata
KristiansandRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Københavns UniversitetRediger på Wikidata
Medlem af Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab,
Det kongelige danske Selskab for Fædrelandets HistorieRediger på Wikidata
Beskæftigelse Embedsmand, skribentRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Niels Scythe (8. november 172718. marts 1811) var en norsk lærd samler.

Niels Scythe blev født i Kristiansand, og var søn af en vintapper Jens Scythe og Sidsel Jacobsdatter, han blev student 1746, hører ved sin fødebys skole 1754 og tog magistergraden 1755. I 1763 ansattes han som medhjælper hos dr. Johann Gottfried Erichsen ved bestyrelsen af kolonivæsenet i Slesvig. 1770 blev han foged i Nedenæs med bopæl først i Lillesand, senere i Grimstad. Tog 1783 afsked og fik justitsråds titel.

De sidste leveår tilbragte han i Kristiansand, hvor han døde ugift. Sin ret betydelige formue testamenterede han til en stiftelse for borgerenker i sin fødeby.

Scythe, der besad stærke litterære interesser, samlede et anseligt bibliotek og beskæftigede sig lige til sin høje alderdom med studier og med samlinger til Kristiansands bys og stifts historie og topografi, hvilke til dels endnu er bevarede.

I trykken har han udgivet norske statskalendere for 1767-69, de første i sit slags, samt små historiske bidrag til tidsskrifter og aviser. Han blev i 1791 medlem af Det kongelige danske Selskab for Fædrelandets Historie.

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af A. E. Erichsen. i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 15. bind, side 455,udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.