Nordmannsgran

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Nordmannsgran ?
Abies-nordmanniana-habit.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Pinophytina (Nøgenfrøede)
Klasse: Pinopsida (Nåletræ-klassen)
Orden: Pinales (Gran-ordenen)
Familie: Pinaceae (Gran-familien)
Slægt: Abies (Ædelgran)
Art: A. nordmanniana
Videnskabeligt artsnavn
Abies nordmanniana
(Stev.) Spach

Nordmannsgran (Abies nordmanniana) er et op til 35 m højt, stedsegrønt nåletræ med en bred og kegleformet vækst. Meget gamle træer kan dog blive kuplede med flad krone. Nordmannsgran anvendes ofte som juletræ.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Barken er først meget lyst grøn. Den skifter via lysebrunt meget snart til gråbrun og helt grå. Stammebarken er glat, men helt uden de harpiksfyldte blærer, som ellers er et kendetegn hos Abies-arterne. Nålene er stive og læderagtige. De sidder fordelt, så kun undersiden af skuddet er fladt (modsat Alm. Ædelgran, hvor nålene danner flade skud med “midterskilning”). I spidsen er der et lille, men tydeligt indhak. Oversiden er mørkegrøn og blank, mens undersiden bærer to hvidblå striber. Koglerne er oprette og cylindriske. De ses efter 15-20 år. Frøene modner af og til i Danmark, men de spirer kun under de rette betingelser.

Rodnettet er kraftigt med en tydelig pælerod.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 25 x 15 m (30 x 15 cm/år).

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Nordmannsgran gror på bjergskråningerne i Kaukasus, hvor den erstatter Alm. Ædelgran.

Voksested[redigér | redigér wikikode]

På de vestlige skråninger af Kaukasus, dvs. langs Georgiens nord- og sydgrænser findes der løvfældende skove af typen Querco robori-Fagetea sylvaticae, og her vokser arten sammen med bl.a. Avnbøg, Ilex colchica (en art af Kristtorn), Kaukasisk Vedbend, Laurbær-Kirsebær, Orientalsk Bøg, Orientalsk Gran, Pontisk Rododendron, Rød-El, Smilax excelsa (en art af Sarsaparil) og Ægte Kastanje[1]

Juletradition[redigér | redigér wikikode]

Tysk juletræ

Nordmannsgran er europærernes foretrukne juletræ og populariteten ser ud til at vokse år for år. Dette skyldes blandt andet tilgængeligheden og kvaliteten af de træer som udbydes i Europa. Også i Danmark er Nordmannsgran det mest brugte juletræ, efterfulgt af rødgran. Populariteten skyldes bl.a. at træet sjældent mister sine nåle efter det er fældet.[2]


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ G. Filibeck, P.V. Arrigoni og C. Blasi: Some phytogeographical remarks on the forest vegetation of Colchis (Western Georgia) (Engelsk)
  2. ^ http://treemy.com/da/kend-dit-juletrae/


Kilder/Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]