Spring til indhold

Värmlandsbanan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Nordvästra stambanan)
Värmlandsbanan
Arvika station på Värmlandsbanan
Overblik
Andre navneNordvästra stambanan
TypeHovedbane
SystemSveriges jernbaner
StatusI drift
LokalitetSverige Sverige
EndestationerLaxå
Norsk-svenske grænse
Fortsat fraVästra stambanan
Fortsætter somKongsvingerbanen
Drift
Åbnet1871
Ejer(e)Trafikverket
Operatør(er)SJ
Teknisk
Strækningslængde202 km
Antal sporenkeltsporet
Elektrificeringja
Strækningshastighed200 km/h

Värmlandsbanan, tidligere kaldet Nordvästra stambanan (dansk: Nordvestlige hovedbane), er en jernbanestrækning i Sverige, der løber mellem Laxå i Närke og grænsen mellem Sverige og Norge, vest for byen Eda glasbruk i Värmland.[1] Banen fortsætter til Oslo via Kongsvinger og hedder i Norge Kongsvingerbanen.

I Laxå er Värmlandsbanan forbundet med Västra stambanan. Der er jernbanestationer i følgende byer, fra øst til vest: Degerfors, Kristinehamn, Karlstad, Kil, Högboda, Edane, Arvika og Charlottenberg. I Högboda og Edane, samt ved et antal mindre trinbrætter, standser kun lokaltog.

Pr. 2007 kører der dagligt tre lokomotivtrukne tog mellem Stockholm og Oslo i hver retning. Der er ti daglige tog mellem Stockholm og Karlstad, (tre X 2000 og resten lokaltog) samt länstog mellem Karlstad og Charlottenberg. På strækningen Karlstad-Kil kører der flere tog, som skal videre ud på andre baner.

Rejsetiden mellem Stockholm og Karlstad er 2½ time med X 2000 og 3 timer med lokaltog. Strækningen Oslo-Karlstad tager 3 timer.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Anlægget af jernbanen mellem Laxå og den norske grænse, den gang kaldet Nordvästra stambanan, blev påbegyndt i 1866 og stod færdigt i 1871. Banen var tænkt som en forbindelse mellem Stockholm i Sverige og Oslo i Norge, som den gang var i union med hinanden. Norge havde allerede i 1865 anlagt banen fra grænsen til Oslo. Nordvästra stambana blev elektricificeret i 1937. I 1962 blev der anlagt et trekantspor ved Laxå, hvilket gjorde at togene Stockholm-Karlstad(-Oslo) ikke længere passerede byen. I 1990 ændrede Banverket jernbanens navn til det nuværende.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Sveriges jernbaner i 2010.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
  1. ^ "Värmlandsbanan". Trafikverket. Hentet 4. februar 2024.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til: