Nudler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Nudler

Asiatiske nudler eller bare nudler er tynde pastatråde, som kan købes enten tørre eller ferske. Fordi de er tynde, har de meget kortere kogetid end f.eks. spaghetti. Typisk kogetid er 2-3 minutter. Med nudler kan også menes korte pastavarer (fx pastastjerner, pastahjul), der kan koges med i en suppe[kilde mangler][1]. På dansk betegner nudler ikke helt det samme som lignende ord på andre sprog, fx er Nudeln på tysk et meget mere alment begreb for pastavarer.

Både kineserne, araberne og italienerne hævder, at de var de første, som opfandt trådlignende mad. De første skrevne beskrivelser af nudler er fra Han-dynastiet mellem år 25 og 220 e.Kr. I oktober 2005 blev de ældste nudler, som er opdaget, fundet ved den arkæologiske udgraving af landsbyen Lajia, som var en del af Qijia-kulturen, ved Den gule Flod i Qinghai-provinsen i Folkerepublikken Kina.

Legenden siger, at nudlerne blev bragt til Italien fra Kina af Marco Polo.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ De to betydninger nævnes både i Gyldendals Online Leksikon 2006 og i Den Danske Ordbog 2003-05 uden dog at angive, hvad der er nyere og ældre sprogbrug.
Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information: