Nyord Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Nyord Kirke
Kirken i Nyord.JPG
Nyord Kirke
Generelt
Opført 1846
Geografi
Adresse Søndergade 1, 4780 Stege
Sogn Nyord Sogn
Pastorat Stege-Nyord Pastorat
Provsti Stege-Vordingborg Provsti
Stift Roskilde Stift
Kommune Vordingborg Kommune
Eksterne henvisninger
www.nyordkirke.dk

Nyord Kirke på øen Nyord ved Møn ligger centralt i byen, hvor de fleste veje fører til og rundt om kirken. Den ottekantede kirke er en kopi af Frederiksberg Kirke. Beboerne på Nyord samlede selv sten til fundamentet. Kirken er ca. 9 m høj indvendigt. Den har seks jernvinduer. Kirkeklokken hang oprindeligt i kirkens tårn, men efter et par nedfald byggede man et særskilt klokketårn.

Kirken, der blev indviet den 16. december 1846, er opført af tømrermester Otto Glahn fra Nykøbing Falster. Murene er af gule mursten på en pudset uprofileret sokkel. Der hvor kirken blev bygget, fandtes en stor stensætning af kampsten, som indbyggerne kaldte "Caplen". Altertavlen over alterbordet af brædder er et gipsrelief efter Bertel Thorvaldsens Kristus i Emmaus.

Nyord kirkegård ligger uden for byen på øens nordøstlige del. Nyord har altid været forbundet med søens folk. Det sætter sit præg på kirkegården, hvor ikke bare øens befolkning, men også udenlandske søfolk er stedt til hvile. Kirkegården er omgivet af træer og markerer sig stærkt på den ellers næsten træløse ø.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°02′29″N 12°11′41″Ø / 55.0414°N 12.19464°Ø / 55.0414; 12.19464