Odense Universitetshospital

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Koordinater: 55° 23′ 5,22″ N, 10° 22′ 10,8″ Ø

Odense Universitetshospital
Odense Universitetshospitals patienthotel
Geografi
Region Region Syddanmark
Fakta
Ansatte 7.700 i Odense, i alt 10.000
Senge 987 (2007)i Odense [1], 1.300 i alt[2]
Årlige patienter 75.000 indlæggelser i Odense
Historisk
Grundlagt 1912
Websted www.ouh.dk

Odense Universitetshospital (OUH) er et universitetshospital under Syddansk Universitet og det største og mest specialiserede hospital i Region Syddanmark. Målt på det samlede antal sengepladser er OUH i Odense landets største hospitalsenhed. Århus Universitetshospital har dog væsentlig flere senge – 1.616 – men disse er fordelt på flere adresser i Århus.

OUH er både Odenses og Fyns største enkeltstående arbejdsplads (Odense Kommune beskæftiger væsentligt flere, men de er fordelt på mange adresser). Hospitalet har et driftsbudget på knap 3,5 mia. kr. (2006) og beskæftiger 7.700 medarbejdere, svarende til 6.100 fuldtidsansatte. Af disse er 1.300 læger.[3]

Indtil 2007 blev hospitalet drevet af Fyns Amt, men efter siden strukturreformen har det været drevet af Region Syddanmark. Direktør er siden september 2009 Jane Kraglund.

OUH fungerer som lokal- og akutsygehus for den nordlige del af Fyn, men optager patienter fra hele Syddanmark, ligesom det har landsfunktioner indenfor håndkirurgi, replantationer og specielle neuroradiologiske indgreb. Udover behandlingen driver OUH omfattende forskningsaktivitet, ligesom der årligt uddannes 2.500 personer som led i enten grund- eller efteruddannelse.

Hospitalets højhus, der er opført i 1960 og tegnet af Kay Boeck-Hansen og Jørgen Stærmose, er 57 meter højt, har 15 etager og er Odenses højeste bygning. De to arkitekter har desuden tegnet en lavere bygning på området, der anvendes til behandling.

Sygehusapotek Fyn er beliggende på universitetshospitalet. Fra universitetshospitalets område er der en gangbro til Odense Sygehus Station, der betjenes af Svendborgbanen.

OUH har igennem flere år organisatorisk haft Middelfart Sygehus under sig, men siden 2008 har også de tidligere sygehuse i Sygehus Fyn, som Fyns Amt benævnte øens mindre sygehuse, hørt under OUH. Det drejer sig om Svendborg Sygehus, Dagklinik Faaborg, Sygehusenheden Nyborg, Sygehusenheden Ringe og Sygehusenheden Ærø.

Region Syddanmark offentliggjorde i efteråret 2007 planer om at bygge et nyt stort universitetshospital nær Syddansk Universitet i den sydlige del af Odense. Det nye hospital vil koste omkring 6,3 mia. at opføre og ventes at stå færdig i 2021.[4].

Historie[redigér | redigér wikikode]

Sygehusets historie går helt tilbage til etableringen af Gråbrødre Hospital i 1539. I juli 1912 åbnede Odense Amts og Bys Sygehus på den nuværende adresse. Flere af bygningerne fra dengang, tegnet af Gunnar Laage, indgår stadig i hospitalet. Siden 1966 har sygehuset varetaget den kliniske undervisning ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet. Navnet blev i 1970 ændret til Odense Sygehus. I 1994 ændredes det igen til det nuværende.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Sygehuse Stub
Denne artikel om sygehuse og hospitaler er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Hospitaler