Odense Universitetshospital

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Odense Universitetshospital / Svendborg Sygehus
Denmark-Odense University Hospital-patient hotel.jpg
Odense Universitetshospitals patienthotel
Generelle informationer
Region Region Syddanmark
Indviet 1912
Fakta
Ansatte 8.988 (2016)
Senge 1.038 (2016)
Årlige patienter 104.200 indlæggelser årligt
Websted www.ouh.dk
Oversigtskort

OUH Odense Universitetshospital - Svendborg Sygehus (OUH) er et af fem danske universitetshospitaler. OUH er det største og mest specialiserede hospital i Region Syddanmark.

OUH er både Odenses og Fyns største enkeltstående arbejdsplads (Odense Kommune beskæftiger væsentligt flere, men de er fordelt på mange adresser). Hospitalet har et driftsbudget på knap 6.3 mia. kr. (2016) og beskæftiger ca. 8.988 medarbejdere. Af disse er ca. 1.380 læger, ca. 3.100 sygeplejersker, ca. 1.100 øvrige plejepersonale, ca. 720 lægesekretærer, ca. 540 bioanalytikere, ca. 230 terapeuter, ca. 910 service- og rengøringsassistenter og ca. 250 ansatte i stabs- og serviceafdelinger.

OUH drives af Region Syddanmark. Direktionen består af administrerende sygehusdirektør Niels Nørgaard Pedersen, direktør Michael Dall, direktør Peder Jest, direktør Mathilde Schmidt-Petersen, og direktør Kim Brixen.

OUH Odense Universitetshospital - Svendborg Sygehus fungerer som lokal- og akutsygehus Fyn, men optager patienter fra hele Syddanmark, ligesom det har en lang række regionale og højt specialiserede funktioner fx indenfor nyretransplantation, håndkirurgi, replantationer og specielle neuroradiologiske indgreb.

OUH Odense Universitetshospital - Svendborg Sygehus har igennem de seneste 10 år opbygget en betydelig forskningskapacitet og har i dag mere ende 90 professorer, 25 adjungerede professorer, 76 forskningslektorer, adjunkter og postdocs samt ca. 285 ph.d.-studerende. Forskere ved OUH udgav i 2015 mere end 1.300 fagfællebedømte artikler. Endelig uddannes årligt ca. 2.500 personer som led i enten grund- eller efteruddannelse.

I Odense er OUH's højhus opført i 1960 og tegnet af Kay Boeck-Hansen og Jørgen Stærmose, er 57 meter højt, har 15 etager og er Odenses højeste bygning. De to arkitekter har desuden tegnet en lavere bygning på området, der anvendes til behandling.

Sygehusapotek Fyn er beliggende på universitetshospitalet. Fra universitetshospitalets område er der en gangbro til Odense Sygehus Station, der betjenes af Svendborgbanen.

OUH omfatter foruden matriklen i Odense også Svendborg Sygehus, Sygehusenheden Nyborg og Ærø Sygehus, og tidligere også Sygehusenheden Ringe.

Nyt OUH[redigér | redigér wikikode]

Region Syddanmark planlægger at bygge et nyt stort universitetshospital nær Syddansk Universitet i den sydlige del af Odense. Det nye hospital var planlagt til at koste omkring 6,3 mia. at opføre og ventedes at stå færdig i 2022.[1]. Projektet blev imidlertid fra starten ramt af budgetskandale. I 2014 måtte der skæres kvadratmeter af supersygehuset for 200 millioner kroner, skrev Fyens Stiftstidende. En ny budgetkrise skyldtes stigende kvadrat­meterpriser og en delvis fejlslagen projektstrategi, som blev lagt i kølvandet på den første budgetoverskridelse.[2]

Kun to måneder efter at første spadestik til Region Syddanmarks nye såkaldte supersygehus i Odense blev taget, ramte en ny budgetskandale byggeriet. Budgettet kunne ikke holde og forventedes overskredet med over 1 milliard. Budgetskreddet kom bag på regionens projekt­organisation for Nyt OUH, som det kommende sygehus bliver kaldt. Alligevel fritager organisationen sig selv for ansvar. "Vi har ikke ansvar for det anlægsbudget, som totalrådgiveren kommer med", erklærede vicedirektør Torsten Lundgreen.[2] Det stod hurtigt klart, at totalråd­giveren Medic OUH allerede i en tidlig fase præsterede udsigt til en budgetoverskridelse på 1,3 milliarder kroner. "Jeg tror ikke, at det er realistisk at finde dem alle sammen, men vi skal finde så mange som overhovedet muligt, så der kan blive så meget hospital som overhovedet muligt. Det er det, det handler om for os nu", udtalte bestyrelsesformand for Medic OUH Jørgen Nielsen i et interview med Fyens Stifts­tidende.[3]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Sygehusets historie går helt tilbage til etableringen af Gråbrødre Hospital i 1539. I juli 1912 åbnede Odense Amts og Bys Sygehus på den nuværende adresse. Flere af bygningerne fra dengang, tegnet af Gunnar Laage, indgår stadig i hospitalet. Siden 1966 har sygehuset varetaget den kliniske undervisning ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet. Navnet blev i 1970 ændret til Odense Sygehus. I 1994 ændredes det igen til det nuværende.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]