Okay

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Se også OK og okay (film).

Okay (o.k., OK, kay, k,) er et udråbsord (interjektion) fra engelsk. "Okay" benyttes som et udtryk for billigelse eller samtykke. Ordets betydning varierer dog en del afhængig af konteksten, ved kvalitetsbeskrivelsen af en ting eller begivenhed er ordet knap mere end en accept, i andre sammenhænge er ordet stærkt positivt og medgivende, på linje med fremragende, fantastisk etc.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i dette afsnit.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg

Den etymologiske oprindelse af ordet er til diskussion, men det er en udbredt opfattelse at O.K. er en forkortelse for oll korrect, en bevidst fejlstavning af det engelske udtryk all correct (som løst oversat betyder alt er i orden) som blev tryk i aviser i Boston i 1839. Under præsidentvalget året efter blev ordet genfortolket til "Old Kinderhook" som henvisning til den demokratiske kandidat Martin van Buren.

En anden mulighed for "Okay"s oprindelse er, at det første gang blev brugt efter Den Amerikanske Borgerkrig. Når folkene undersøgte de forskellige huse efter afdøde, blev der skrevet antallet på hoveddøren. Når de ikke fandt nogle lig skrev de O. K. som en forkortelse for "zero killed".

En tredje mulighed for "Okay"s oprindelse er, at det stammer fra det græske: "ola kala" der betyder "alt godt" (underforstået "alt er godt").

Sprog og litteratur Stub
Denne artikel om sprog eller litteratur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.