Humor

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Denne sten, som er opstillet ved et renseværk, spiller på den spøgefulde bemærkning: Plejer er død. En faktisk gravsten med navn, årstal og ordene ENDE-LIG hører til samme gruppe.

Humor er evnen til at opfatte noget som morsomt. Humor er muligheden for mennesker, objekter eller situationer til at vække en følelse af morskab, underholdning og latter hos andre mennesker. Begrebet omfatter en hvilken som helst form for underholdning eller menneskelig kommunikation, som vækker sådanne følelser, eller som gør, at mennesker ler eller føler sig lykkelige.

Hvad der er sjovt afhænger af modtagerens kultur, alder, uddannelses, intelligens og ikke mindst i den sammenhæng det sjove præsenteres. Humor skal reflektere eller imitere virkeligheden i en udstrækning, som modtageren kan identificere sig med. Nogle træk i humor er fælles for mange kulturer og folkeslag, men mange kulturer eller subkulturer har deres egne former for humor.

En person der er sjov kaldes komisk, og en professionel kaldes komiker. En populær form for komik er stand-up komik. Danske humorister er bl.a. forfattere som Benny Andersen, Holberg, H. C. Andersen, Storm P., Finn Søeborg og Willy Breinholst. Victor Borge var kendt som verdens morsomste mand og var snarere humorist end komiker. Morsomt nok døde han inden for samme døgn som operasangeren Aage Haugland, der også var meget morsom.

Humor eller gråd er metoder til at leve med uovervindelige problemer. Hvis man ikke kan le af problemerne, skal man græde. Det er også omvendt: Stor sorg kan først bearbejdes ordentligt, når humoren tager over. Det er den klassiske sammenhæng mellem tragedie og komedie:

Den, der kun tager spøg for spøg, og alvor kun alvorligt, han og hun har faktisk fattet begge dele dårligt.Gruk» af Piet Hein). (En dygtig taler defineres humoristiak som en, der kan holde en hel tale uden at citere Piet Hein).

Mel Brooks definerede forskellen mellem tragedie og komedie:

Når en mand glider i en bananskræl, falder ned i et hul og slår sig ihjel, er det komedie, men når jeg skærer mig i fingeren, er det tragedie.

Sort Humor[redigér | redigér wikikode]

Sort humor er en humor form som referer til et virkeligt emne, som opfattes som alvorligt eller problematisk, især i en humoristisk sammenhæng. Denne humor kaldes også mørk humor eller morbid humor.

Subkultur humor[redigér | redigér wikikode]

Noget humor forudsætter subkulturel forkundskaber, for eksempel :

Det er latterligt at påstå at computerspil påvirker børn!
Hvis fx Pac-Man havde påvirket børn født i 1980'erne, ville vi i dag have en gruppe unge, springende rundt i mørke rum og spise piller mens de lytter til monoton og ensformig musik.

For at finde eksemplet morsomt, forudsætter det kendskab til computerspilet Pac-Man, rave og det hjælper også at være bekendt med den politiske opfattelse om computerspils negative indflydelse på børn.

Værktøjer til humor[redigér | redigér wikikode]

Komikeren Rowan Atkinson har beskrevet komikerens (især den visuelle) virkemidler i tv-serien Funny Business

  • Reference – Brugen af en genkendelig fysisk eller social fremtræden eller egenskab.
  • Overdrivelse – Overdrivelse af størrelse, placering, adfærd, relevans eller fysiske egenskaber. Herunder ironi
  • Metafor – Karakteristika ved et objekt overføres på et andet objekt, der som oftest er urelateret
  • Farce – Usandsynlig og absurd fremstilling af et emne
  • Timing – Det tempo hvormed humoren formidles


Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]