Trylleformel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Abracadabra eller abrakadabra er en trylleformel fra senantikken som stadig bruges af tryllekunstnere. Skrevet i den aftagende form som vist her, blev udtrykket tidligere benyttet for at feberen skunne forsvinde.

Trylleformler eller hekseformularer, på norsk og svensk kaldt trollformler, er magiske ord ("trylleord"), rituelle anvisninger eller episke beretninger der bruges til enten at kaste trolddom på, eller verne mot sygdomsdæmoner og onde krefter i tilværelsen. I sortebøger optræder sådanne formler som magiske opskrifter. Troldformlene er delvis baseret på en afskriftstradition, delvis også på mundtlig tradering.

Historik[redigér | redigér wikikode]

Nogle magiske formularer er meget gamle og blev allerede brugt i oldtidskulturene i det gamle Egypten og i Mesopotamien. De ældste bevarede svenske trylleformlene blev skrevet ned på 1400-tallet. Både nyere tids traditionsindsamling, og rætsforhørerne efter hekseprocesserne16- og 1700-tallet i Europa, vidner om at en masse magiske formularer existerede som almindelig viden blandt folk flest.

De forløsende magiske ord, selve maningen, blev ofte mumlede så ingen kunde høre tydeligt hvad der blev sagt. I sortebøger sker det tilsvarende at trylleordene eller maningen er skrevet med hemmelig skrift eller som runemagi.

Traditionelle trylleformler er dog ikke så udbredt som før, men lever videre som rester af gamle skikke og folketro. Troen på ordmagi viser sig også i afsky mod bandeord og i omskrivelser af navn for djævelen. Desuden bruges stadig varianter af gamle trylleord i populærkulturen og af tryllekunstnere, ord som abracadabra, hokuspokus, simsalabim og sesam sesam (luk dig op).

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Anton Christian Bang: Norske Hexe-Formularer og ¨magiske Opskrifter. Ny utgave med forord og registre av Velle Espeland. Ka forlag. Oslo 2005. (Første gang utgitt i 1901-02.)
  • Ronald Grambo: Norske trollformler og magiske ritualer. Universitetsforlaget. Oslo 1979.
  • Alfred Lehmann: Overtro og Trolddom. Fra de ældste Tider til vore Dage, I-II. Anden helt omarbejdede og stærkt forøgede Udgave. J. Frimodts Forlag. København 1920.
  • Ferdinand Ohrt: Danmarks Trylleformler, I-II. Folklore Fellows Publications Northern Series No. 3. København 1917-21.

Se også[redigér | redigér wikikode]