Trylleformel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Abracadabra eller abrakadabra er en trylleformel fra senantikken som stadig bruges af tryllekunstnere. Skrevet i den aftagende form som vist her, blev udtrykket tidligere benyttet for at feberen skunne forsvinde.

Trylleformler og hekseformularer (på norsk og svensk trollformler) er magiske ord ("trylleord"), rituelle anvisninger eller episke beretninger til enten at kaste trolddom på eller værne mod sygdomsdæmoner og onde kræfter. I sortebøger optræder de som magiske opskrifter. Trylleformlerne er dels baseret på afskrifter, dels på mundtlig overlevering.

Historik[redigér | redigér wikikode]

Nogle magiske formularer er meget gamle og blev allerede brugt i oldtidskulturene i det gamle Egypten og i Mesopotamien. De ældst bevarede svenske trylleformler blev skrevet ned i 1400-tallet. Både nyere tids traditionsindsamling og retsforhørerne efter hekseprocesserne i 16- og 1700-tallet i Europa, vidner om mange magiske formularer i folketroen.

De forløsende magiske ord (selve maningen) blev ofte mumlet, så ingen kunne høre, hvad der blev sagt. I sortebøger er maningen tilsvarende skrevet med hemmelig skrift eller runemagi.

Traditionelle trylleformler er ikke så udbredt som før, men lever videre som rester af gamle skikke og folketro. Troen på ordmagi viser sig også i afsky mod bandeord og i omskrivelser af djævelens navn. Desuden bruges varianter af gamle trylleord i populærkulturen og af tryllekunstnere: abracadabra, hokuspokus, simsalabim og sesam sesam (luk dig op).

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Anton Christian Bang: Norske Hexe-Formularer og ¨magiske Opskrifter. Ny utgave med forord og registre av Velle Espeland. Ka forlag. Oslo 2005. (Første gang utgitt i 1901-02.)
  • Ronald Grambo: Norske trollformler og magiske ritualer. Universitetsforlaget. Oslo 1979.
  • Alfred Lehmann: Overtro og Trolddom. Fra de ældste Tider til vore Dage, I-II. Anden helt omarbejdede og stærkt forøgede Udgave. J. Frimodts Forlag. København 1920.
  • Ferdinand Ohrt: Danmarks Trylleformler, I-II. Folklore Fellows Publications Northern Series No. 3. København 1917-21.

Se også[redigér | redigér wikikode]