Opole Lubelskie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Opole Lubelskie
Opole Lubelskies byvåben
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo lubelskie, Lublin
Postnr. 24-300 Rediger på Wikidata
UN/LOCODE PLOLU Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 8.135 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 15,1 km²
 - Befolknings­tæthed 538 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.opolelubelskie.pl
Oversigtskort

Opole Lubelskie (udtale: [ɔˈpɔlɛ luˈbɛlskʲɛ]) er en by og en kommune (Gmina) i det sydøstlige Polen i det tidligere Lillepolen. Den ligger i voivodskabet Lublin (Województwo lubelskie) og har 8.135(2021)[1] indbyggere og et areal på 580 km². Den er administrationsby i powiatet (amt) Opole Lubelskie, og ligger 10 kilometer øst for floden Wisła.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Himmelfartskirkens interiør

Den første trækirke i Opole Lubelskie blev sandsynligvis bygget i det 12. århundrede. I 1368 modtog Opole kommunale rettigheder, ved dekret fra kong Kasimir 3. af Polen Środa, hvilket blev bekræftet i dokumenter udstedt i 1419. I det 16. og 17. århundrede var Opole Lubelskie et af centrene for reformationen i Polen. Flere calvinister var aktive her. I 1625 blev der bygget et hospital uden for byen langs vejen til Sandomierz. Mellem 1663 og 1675 blev der opført en ny sognekirke, som stadig står. I midten af det 18. århundrede havde Opole Lubelskie fremgang, efter at Piarister kom hertil efter anmodning fra Jan Tarło, som også genopbyggede Słupecki-paladset (nu Lubomirski Palace) i barok stil.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 4. oktober 2022 (fra Wikidata).
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi