Ordrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ordrup
Storkøbenhavn
Overblik
Bydel: Ordrup
Postnr.: 2920 Charlottenlund
Kommune: Gentofte Kommune
Indbyggertal kommune: 75.805[1] (2017)
Sogn(e): Ordrup Sogn
Ordrup Kirke
Ordrup Kirke
Oversigtskort
For byen i Odsherred, se Ordrup (Odsherred)

Ordrup er en nordlig bydel i Storkøbenhavn ca. 12 kilometer nord for Rådhuspladsen ved Charlottenlund i Gentofte Kommune. Kommunen har 75.805 indbyggere (2017)[1].

Historie[redigér | redigér wikikode]

Ordrup var i middelalderen en landsby nord for København. Den første skriftlige henvisning til byen er fra omkring 1170, hvor Esrum Kloster overdrog dele af byen til biskop Absalon; den bestod da af otte gårde. De var ejet af kronen eller kirken. Kronens besiddelser og aktiviteter voksede med oprettelsen af lyst- og jagtslotte som Jægersborg og Charlottenlund og Jægersborg Dyrehave i 1669. Ordrup Jagtvej blev anlagt for at lette kongens jagtselskabers vej mellem Charlottenlund Slot og Dyrehaven.

I 1765 kom Ordrups jorder under Bernstorff Slot, og kort efter gennemførte Bernstorff landboreformer med udskiftning, som gav bønderne selveje. I 1789 ødelagde en brand den 6. september stort set hele byen. Udviklingen fra landsby til sammenhængende byområde begyndte i 1800-tallets sidste halvdel.

En vigtig lokal færdelsåre var gennem alle århundrederne Ordrupvej, der førte ud til Hvidøre og Strandvejen.

Urbaniseringen og styrkelse af infrastrukturen betød meget for Ordrups vækst (og for alle dele af Gentofte Kommune), idet offentlig transport (fx tog) og almindelig udstykning tog fart i begyndelsen af 1900-tallet, og villakvartererne skød op. Ordrup Realskole blev oprettet i 1867, og den lille privatskole Friser Skole fra 1879 voksede hurtigt og skiftede i 1911 navn til Ordrup Gymnasium.

Ordrup Kirke blev opført i 1878 og i 1891 blev Ordrup Sogn skilt ud af Gentofte Sogn.

Nutidens Ordrup[redigér | redigér wikikode]

I dag er Ordrup vokset sammen med de omkringliggende bydele i Gentofte Kommune.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Charlottenlund Slot Stub
Denne artikel om geografi i Gentofte Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi