Esrum Kloster

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Esrum Kloster (Region Hovedstaden)
Esrum Kloster
Esrum Kloster
Esrum Klosters beliggenhed
Esrum Kloster i april 2007
Esrum Kloster i slutningen af 1800-tallet

Esrum Kloster er et gammelt cistercienserkloster, der ligger ved Esrum nord for Esrum Sø i et landskab med skove og enge. Klosteret blev indviet til Jomfru Maria i 1151. Under ordenens ekspansion i 1100-tallet fungerede klosteret som spydspids i Skandinavien for udbredelsen af troen og for ordenen, idet Esrum Kloster snart blev moderkloster ved grundlæggelsen af flere klostre i Danmark og Nordtyskland. Cisterciensermunkene i Esrum blev de største jordbesiddere i Nordsjælland i løbet af middelalderen.

Efter en større restaurering åbnede det i 1997 for offentligheden. Ud over en permanent udstilling om munkene på klosteret og deres mange urter i klosterhaven, findes der skiftende udstillinger om middelalderen.

Desuden kan man leje lokaler til konferencer og møder. I den hvælvede klosterkælder ligger restauranten Broder Rus' Kælder, hvor man kan smage middelalderspecialiteter.

Klostret er i dag et museum under navnet Esrum Kloster & Møllegård.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Af "Broder Rus" kendes ni forskellige danske udgaver fra 1555 til vore dage, da digtet i uddrag er udgivet af C.J. BRANDT (1860).

Koordinater: 56° 02′ 50,76″ N, 12° 22′ 50,76″ Ø