Pallywood

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Pallywood (et Portmanteau af "Palæstina" og "Hollywood") refererer til, at visse mediehændelser i den israelsk-palæstinensiske konflikt er arrangeret eller direkte instrueret som regulære filmproduktioner af palæstinensiske kameramænd og video-team, ofte ved hjælp af udstyr fra vestlige nyhedsbureauer – og sendt til disse med henblik på international brug. Formålet med Pallywood-produktioner er i denne sammenhæng at udstille Israel i negativt lys og palæstinenserne som ofre[1][2][3]

Oprindelse[redigér | rediger kildetekst]

Begrebet syntes første gang at have været brugt på Usenet i maj 2005[4], men professor Richard Landes fra Boston University krediteres normalt for at have populariseret begrebet med sin 2005 dokumentar Pallywood: According to Palestinian Sources.[5](VIDEO)[6].

I dokumentaren viser Landes medieklip fra den israelske-palæstinensiske konflikt, hovedsageligt produceret af palæstinensiske freelancejournalister. Han argumenterer ud fra disse klip at palæstinensiske journalister har konstrueret og instrueret hændelser for deres propagandamæssige værdi som redskaber til at skabe et anti-Israel bias, ved at fremstille palæstinenserne som hjælpeløse ofre overfor israelsk magtanvendelse[7]. Han mener at kunne datere denne slags systematisk mediemanipulation (som han kalder for "Pallywood") tilbage til den første Libanon krig i 1982, og argumentere for at vestlige nyhedsbureauer er for ukritiske i deres accept af palæstinensiske freelanceoptagelser[8].

Den amerikanske kommentator David Frum har beskrevet de klip som Landes har samlet sammen i sin dokumentar som "politisk propaganda", og videre at materialet, viser en "overraskende serie af falske begravelser, falske skududvekslinger og professionelle grædende bedstemødre. De kalder det palæstinensiske propagandakompleks for 'Pallywood' og stiller udfordrende spørgsmål omkring villigheden — velvilligheden[9] — i store dele af medieverdenen til at lade sig bedrage"[10], mens det israelske medienetværk Arutz Sheva i 2006 konstaterede at, "Pallywood" var blevet et almindeligt kendt ord på linje med "infotaintment", til at beskrive til mediedækningen af den arabiske-israelske konflikt.[11], og den canadiske tænketank Mackenzie Institute i 2006 skrev at "Palæstinenserne [...] har bag dem en lang historie med at posere foran kameraet. Ambulancer har velvilligt dukket op for at hente ikke-eksisterende sårede, og der er det famøse "Gående Lig" fra en af de fabrikerede begravelser for de påståede massakrerede ofre i Jenin. En gang, efter israelere ved en fejltagelse var kommet til at ramme et hospital i Betlehem, gravede palæstinenserne lig op fra en nærliggende gravplads, smuglede dem ind ved hjælp af ambulancer og strøg dem omkring [...] og det kyniske "Pallywood" øgenavn fra engang bedragede journalister bliver forståeligt"[12].

Udbredelse[redigér | rediger kildetekst]

Begrebet "Pallywood" er ofte brugt blogospheren af forskellige bloggerer og debattører, især i løbet af den den israelske-libanesiske konflikten i 2006[13][14][15], hvor der var en del polemik omkring Hizbollahs styring af journalister og libanesiske freelancejournalisters manipulation af billedmateriale brugt af blandt andet Reuters[16], en skandale af nogle kaldet "Reutergate"[17]. I samme periode blev denne mediemanipulation også kaldet "Hizbollywood"[18]. Pallywood/Hizbollywood-mediemanipulationen blev set som et forsøg på at vinde "mediekrigen".

Medier i Gazastriben[redigér | rediger kildetekst]

Den tyske journalist Thorsten Schmitz har skrevet at de største medieorganisationer, CNN, ABC News, Reuters og Associated Press alle næsten udelukkende arbejder med palæstinensiske kameramænd når der skal laves reportager fra Gazastriben[19]. Arbejdet som kameramand for et vestligt nyhedsbureau anses som en af de mest lukrative beskæftigelser i de palæstinensiske områder, hvor nogle kameramænd kan tjene så meget som $250 om dagen – eller lige så meget som en anden palæstinensisk familie kan tjene på et halvt år. Schmitz bemærker at billederne der skal vise lidelserne i Gazastiben primært er produceret af palæstinenserne selv[19].

Udvalgte eksempler[redigér | rediger kildetekst]

  • Påstande om at optøjer og uro først opstår når pressen ankommer[20].
  • Påståede fabrikationer omkring drengen Muhammad al-Durrahs død i september 2000[21][22][23]
  • Fabrikerede personer (så som Ouze Merham) og falske citater i arabiske medier[24].
  • Påståede arrangerede fotos og begravelser efter kamphandlingerne omkring Jenin i 2002[25].
  • Påståede arrangerede begravelsesoptog[26].
  • Påståede brug af sminke og specialeffekter til at skabe falske og arrangerede billeder af sårede og døde palæstinensere[27]
  • Brug af efterredigeringsværktøjer, så som Paintshop, til at manipulere billeder.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Carvajal, Doreen. "The mysteries and passions of an iconic video frame", International Herald Tribune, mandag, 7. februar, 2005. (engelsk)
  2. ^ Poller, Nidra. "Al-Dura: The Trial", PoliticsCentral, 13. september, 2006. (engelsk)
  3. ^ Cambanis, Thanassis. "Some Shunning The Palestinian Hard Stance." The Boston Globe, 6. september, 2005 (engelsk)
  4. ^ "French Election Upset", rec.arts.sf.fandom, 15. maj, 2002. (engelsk)
  5. ^ Landes, Richard. Pallywood, According to Palestinian Sources Arkiveret 5. marts 2009 hos Wayback Machine (Windows Media Video), SecondDraft.org.
  6. ^ Boston U. professor claims media 'staged' footage of Middle East conflict, 2. september 2005 (engelsk)
  7. ^ Landes, Richard. "Pallywood: History" Arkiveret 11. januar 2006 hos Wayback Machine, SecondDraft.org.
  8. ^ Stevens, Chris. "A conspiracy theorist's paradise", The Daily Telegraph, 14. april 2007. (engelsk)
  9. ^ The Second Draft Takes on ’Pallywood’, 14. september 2005 (engelsk)
  10. ^ Frum, David. "From Gaza, tragedy and propaganda". National Post, 17. juni 2006. (engelsk)
  11. ^ "There's Something About Qana," Arutz Sheva (Channel 7), Israel, 3. august 2006.
  12. ^ Lies, Damned Lies and Footage Arkiveret 12. august 2007 hos Wayback Machine, Mackenzie Institute, Newsletter, 6. juli 2006.
  13. ^ http://littlegreenfootballs.com/weblog/?entry=21855_Pallywood_in_Lebanon&only (engelsk)
  14. ^ http://www.seraphicpress.com/archives/2006/07/lebbywood.php Arkiveret 31. oktober 2006 hos Wayback Machine Pallywood in Lebanon] (engelsk)
  15. ^ Milking it? (engelsk)
  16. ^ Pallywood – Lebanon's Newest Import Arkiveret 2. juni 2007 hos Wayback Machine (engelsk)
  17. ^ Zerbisias, Antonia. "And Now It's Reutersgate". Toronto Star, 9. august 2006.
  18. ^ Lights, camera, Hezbollywood! (engelsk)
  19. ^ a b Schmitz, Thorsten. "Der Krieg der Bilder" Arkiveret 19. juni 2006 hos Wayback Machine, Sueddeutsche Zeitung, 16. juni 2006. (tysk)
  20. ^ Media Frenzy – Biased Reporting Arkiveret 12. marts 2007 hos Wayback Machine af Emanuel A. Winston. 29. oktober 2000 (netanyahu.org) (engelsk)
  21. ^ Mohammed Al Dura, or Anatomy of a French Media Scandal af Ricki Hollander, Gilead Ini. 13. oktober 2005 (engelsk)
  22. ^ Film Focus: HR in Hollywood and 'Pallywood' Arkiveret 11. juni 2007 hos Wayback Machine (engelsk)
  23. ^ When pictures lie Arkiveret 30. september 2007 hos Wayback Machine (engelsk)
  24. ^ Exposing False Zionist Quotes (Quote Busters) av Ricki Hollander 1. oktober 2004 (engelsk)
  25. ^ Film Review: Jenin, Jenin. Road to Jenin Arkiveret 27. september 2007 hos Wayback Machine af Tamar Sternthal (engelsk)
  26. ^ Israeli drone films Palestinians faking funeral in Jenin (israelinsider). 5. maj 2002
  27. ^ Some PLO doctored photos: A visit to "Pallywood" (engelsk)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]