Hizbollah

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Hizbollahs banner

Hizbollah eller Hezb-Allah (arabisk: حزب الله‬, da: Guds Parti) er en libanesisk, Shia islamisk orienteret politisk-militær organisation.[1][2][3] Hizbollah blev dannet i 1982 efter Israels invasion og besættelse af Libanon med det formål at smide besættelsesmagten ud af landet.

Hizbollah er i dag et af de største politiske partier i Libanon og dets medlememr er hovedsageligt shia muslimer. Organisationen blev dannet med støtte fra Iran og har siden fulgt den islamiske ideologi, som ayatollah Khomeini introducerede i Iran i 1980'erne. Hizbollah arbejdede for etableringen af en islamisk stat i Libanon efter samme retningslinjer som i Iran, men anerkender i dag at dette kun er muligt med fuld opbakning fra det libanesiske folk.[Kilde mangler] Siden den israelske hærs drab på Abbas al-Musawi 17. februar 1992, ledes Hizbollah af Saied Hassan Nasrallah. Organisationen blev oprindelig finansieret af Iran, men de fleste af dens midler indsamles i dag fra dens egen valgkreds.[Kilde mangler]

Hizbollah rummer både en militær gren (Al-Muqawama al-Islamiyya), der i 1980'erne og 90'erne bekæmpede den israelske besættelsesmagt i Libanon og et politisk parti med sæde i det libanesiske parlament og i landets regering samt et omfattende socialt arbejde, der driver hospitaler, klinikker og skoler. Hizbollah råder desuden over en række elektroniske og skriftlige medier.

I den arabiske verden nyder organisationen en vis anseelse, da den anses som den primære årsag til, at Israel i 2000 endelig måtte opgive sin besættelse af Libanon. Partiet og organisationen er lovlig i Libanon og har indgået i flere regeringer.

Terrororganisation[redigér | redigér wikikode]

Hizbollah er af USA sat på på USA's liste over terrororganisationer[4].

EU vedtog i 2013 at placere Hizbollahs militære gren på EU's liste over terrororganisationer som følge af et af Hizbollah foretaget bombeangreb på en bus med civile i Bulgarien i juli 2012.[5] Hizbollahs leder Hassan Nasrallah er af EU ligeledes placeret på EU's terrorliste.

Ledere af Hizbollah[redigér | redigér wikikode]

Denne liste er ufuldstændig; hjælp gerne med at udfylde den.

# Navn Start Slut
1 Subhi al-Tufayli 1989 1991
2 Abbas al-Musawi 1991 1992
3 Hassan Nasrallah 1992

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Samfund Stub
Denne samfundsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.