Parczew

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Parczew
Parczew Rediger på Wikidata
Parczews byvåben Parczews byflag
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo lubelskie, Lublin
Grundlagt 1401 Rediger på Wikidata
Postnr. 21-200 Rediger på Wikidata
UN/LOCODE PLPRC Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 10.519 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 8,05 km²
 - Befolknings­tæthed 1.307 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside parczew.com
Oversigtskort

Parczew (udtale: [ˈpart͡ʂɛf]) er en by og en kommune (Gmina) i det sydøstlige Polen i det tidligere Lillepolen. Den ligger i voivodskabet Lublin (Województwo lubelskie) og har 10.519(2021)[1] indbyggere og et areal på 8,05 km². Den er administrationsby i powiatet (amt) Parczew.

Byen ligger 60 kilometer nord for Lublin, og 70 kilometer syd for Biala Podlaska. Den har en jernbanestation på den sekundære linje fra Lublin til Łuków, som blev indviet i 1898.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Bosættelsen Parczew har eksisteret siden det 12. århundrede, beliggende nær den daværende Kongeriget Polens østlige grænse. I 1401 modtog den Magdeburg-rettigheder bycharter fra kong Vladislav 2. Jagello. Unionen af Polen og Litauen (se Krevo-unionen) hjalp Parczew med at udvikle sig, da det ophørte med at være en grænseby. Byen var bekvemt placeret på en af ruterne, der forbinder hovedstæderne i de to forenede nationer - Kraków og Vilnius. I Horodłounionen (en) (1413) blev Parczew udpeget til at være stedet for det polsk-litauiske råd. Byen opstod som et af centrene for det politiske liv i de to nationer. Parczew blev besøgt af alle konger fra det jagiellonske dynasti, og det sidste koncil fandt sted her i 1564.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 4. oktober 2022 (fra Wikidata).
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi