Vladislav 2. Jagello af Polen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vladislav 2. Jagello af Polen
Wladyslaw Jagiello.jpg
Storfyrste af Litauen
Konge af af Polen
Regerede 1386 - 1434
Regent Vladislav II Jagiello
Ægtefæller
  1. Jadwiga af Polen
  2. Anna af Celje
  3. Elisabeth af Pilica
  4. Sofia af Halshany
Børn

Sønner

Far Algirdas
Mor Uliana Aleksandrovna af Tver
Født ca. 1351
Vilnius
Død 1. juni 1434
Gródek Jagielloński (nu Horodok, Ukraine)

Vladislav 2. Jagiello (litauisk: Jogaila Algirdaitis; polsk: Władysław II Jagiełło; hviderussisk: Ягайла (tr. Jahajła)) (ca 1351 - 1. juni 1434) var storfyrste af Litauen og konge af Polen. Hans egentlige navn var Jogaila, og hans dåbsnavn var Wladislaus (polsk: Władysław)', men også Vladislaus, Ladislaus, Ladislas og Vladislav har været brugt. Han regerede i Litauen fra 1377, først sammen med sin onkel Kęstutis. I 1386 konverterede han til kristendommen, ægtede den elleveårige dronning Jadwiga af Polen, og blev kronet til polsk konge under navnet Władysław Jagiełło[1]. Han regerede Polen i 48 år og lagde grunden til den århundredlange polsk-litauiske realunion. Han var stamfader til Jogailas-grenen af Gediminas-slægten, som regerede i begge stater frem til 1572 og blev et af de mest indflydelsesrige dynastier i middelalderens Europa[2].

Jogaila var den sidste hedenske leder af Litauen. Han bar titlen Didysis Kunigaikštis[nb 1]. Som konge af Polen gik han ind for en nær alliance med Litauen mod Den tyske Orden. De allieredes sejr i slaget ved Tannenberg i 1410, fulgt af den første fred i Toruń, sikrede de polske og litauiske grænser og markerede den polsk-litauiske alliance som en større europæisk magt. Vladislav II Jagiellos styre udvidede de polske grænser og betragtes som begyndelsen på den polske guldalder.

Tidligt liv[redigér | redigér wikikode]

Litauen[redigér | redigér wikikode]

Lidet er kendt af Jogailas tidlige liv, og selv hans fødselsdato er ikke sikker. Tidligere historikere har angivet fødselsåret 1352, men nyere forskning tyder på et senere tidspunkt, omkring 1362[3]. Han var efterkommer af Gediminas, sandsynligvis født i Vilnius. Hans forældre var Algirdas, storhertug af Litauen, og dennes anden kone, Uliana, datter af Alexander 1., Storfyrste af Tver.

Det Storfyrstendømme Litauen, som Jogaila blev leder af i 1377, var en politisk enhed bestående af to førende, men meget forskellige nationaliteter og to politiske systemer: etnisk Litauen i nordvest, og de store ruthenske områder i det tidligere Kievske Rus, der omfattede arealer i det moderne Ukraine, Hviderusland og dele af det vestlige Rusland[4]. I begyndelsen baserede Jogaila sit styre i den sydlige og østlige områder, mens hans onkel, Kęstutis, Fyrste af Trakai, fortsatte med at regere de nordvestlige områder[nb 2]. Imidlertid satte Jogailas overtagelse af titlen efter sin far hurtigt dette system med to regenter under pres[2].

Familietræ (ufuldstændigt)[redigér | redigér wikikode]

Hovedartikel: Jogailas slægt