Partia Fashiste e Shqipërisë

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.

Partia Fashiste e Shqipërisë (Det albanske fasist parti) var et fasistiske parti i Albanien. Partiet havde sin storhedstid fra 1939, hvor Italien besatte landet indtil 1943, hvor italien kapitulerede. Derefter faldt Albanien under tysk Okkupation, og PFSh blev udskiftet med Det albanske Nazist Parti. PFSh var en lydbevægelse styret af den ialienske Fasci di Combattimenti, med Benito Mussolini som leder. Under PFShs regeringstid realiserede de tanken om et Storalbanien, ved at udvide grænserne med Kosovo og Epirus. Partiet startede også en form for Antisemitisme ved at forbyde albanske jøder at blive medlemmer af partiet. (Muslimer måtte dog godt).

Partiet blev grundlagt af Tefik Mborja, en albansk collaboratør og ven af den tidligere italienske udenrigsminister, Grev Ciano. I begyndelsen af 1943 reorganiserede Maliq Bej Bushati, en anti-monarki nationalist, og kaldte partiet Storlbaniens Vogtere og arbejdede for en større distance fra Italien, men da Italien kapitulerede, og landet blev overtaget af Nazi Tyskland, ændrede det den politiske situation i landet.

Efter Tyskland havde overtaget magten over Albanien, reorganiserede SD lederen Ernst Kaltenbrunner Storalbaniens Vogtere, og kaldte det Det albanske Nazist Parti, som havde formel kontrol over Albanien. Tysklands kontrol var løsere i Albanien end andre af deres besatte områder, og Albanien udvidede ikke forfølgelsen af jøder med depotation og drab.

Efter det tredje riges fald, udbrød der borgerkrig i Albanien, nogle medlemmer af Nazistpartiet kæmpede mod kommunismen, både i Albanien, og i Kosovo. Nazist partier opløste sig selv i starten af 1950'erne

Eksterne Henvisninger[redigér | redigér wikikode]