Paul Robeson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Paul Robeson
Paul Robeson 1942.jpg
Paul Robeson i 1942.
Personlig information
Fødselsnavn Paul Leroy Robeson
Fødselsdato 9. april 1898(1898-04-09)
Fødested Princeton, New Jersey, USA
Dødsdato 23. januar 1976 (77 år)
Dødssted Philadelphia, Pennsylvania, USA
Nationalitet/Etnicitet USA
Politik Kommunisme
Ægtefælle Eslanda Robeson (g. 1921−1965; hendes død)
Børn Paul Robeson, Jr.
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Rutgers College (1919)
Columbia Law School (1922)
Nomineringer og priser
Eksterne henvisninger
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Paul Leroy Robeson (født 9. april 1898 - død 23. januar 1976) var en amerikansk skuespiller og sanger. Kendt for sin basstemme som kunne gå helt ned til C under bas-nøglen, var han en af de anerkendte basstemmer i amerikansk musik. Foruden sine sceneoptrædender var hans fortolkninger af gamle spirituals populære; Robeson var den første til at bringe dem til koncert-scenen.

Baggrund og karriere[redigér | redigér wikikode]

Han blev født i Princeton, New Jersey, som søn af en frigivet slave og presbyterianer. Han blev den tredje afro-amerikanske student som blev optaget ved Rutgers University, hvor han udmærkede sig indenfor idrætsgrene som amerikansk fodbold, baseball, basketball og atletik (1916-1919). Derefter studerede han jura ved Columbia University i New York (1920-23), som han delvist finansierede med professionel fodbold.

Han blev også kendt i opsætninger som Taboo (New York og London, 1922), flyttede til London (1928) og kom med i Othello (London, 1930), som blev fortsat på Broadway, gav ham Spingarn-medaljen (1945), og flere opsætninger af Shakespeare. Han spillede med i elleve spillefilm, og var Porgy i George Gershwins Porgy and Bess (1936). Hans fortolkninger af afro-amerikanske folkesange gav ham verdensberømmelse, særligt Go Down Moses. I Danmark var det især filmen «Show Boat» fra 1936 og sangen «Ol' Man River» som gjorde ham kendt.

Politisk indstilling[redigér | redigér wikikode]

Robeson var kommunist og tilhænger af både Sovjetunionen og af panafrikansk ideologi. Han tog aktivt del i borgerrettighedsbevægelsen i USA, selvom hans politiske grundsyn gjorde at han aldrig blev nogen frontfigur. Han blev i perioden 1947-1958 nægtet udrejse og pas af myndighederne i USA for det som blev kaldt u-amerikanske meninger, det vil sige meninger som amerikanske myndigheder oppfattede som uønskede. Efter dette bosatte han sig nogle år i Storbritannien, før han i 1963 vendte tilbage til USA. Paul Robeson blev tildelt Leninprisen, Sovjetunionens højeste udmærkelse, i 1953. Han har fået en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]