Paul Robeson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Paul Robeson
Paul Robeson i 1942.
Personlig information
Født Paul Leroy Robeson
9. april 1898(1898-04-09)
Princeton, New Jersey, USA
Død 23. januar 1976 (77 år)
Philadelphia, Pennsylvania, USA
Nationalitet USA
Politisk tilhørsforhold Kommunisme
Ægtefælle Eslanda Robeson (g. 1921−1965; hendes død)
Børn Paul Robeson, Jr.
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Rutgers College (1919)
Columbia Law School (1922)

Paul Leroy Robeson (født 9. april 1898 - død 23. januar 1976) var en amerikansk skuespiller og sanger. Kendt for sin basstemme som kunne gå helt ned til C under bas-nøglen, var han en af de anerkendte basstemmer i amerikansk musik. Foruden sine sceneoptrædener var hans fortolkninger af gamle spirituals populære; Robeson var den første til at bringe dem til koncert-scenen.

Baggrund og karriere[redigér | rediger kildetekst]

Han blev født i Princeton, New Jersey, som søn af en frigivet slave og presbyterianer. Han blev den tredje afro-amerikanske student som blev optaget ved Rutgers University, hvor han udmærkede sig indenfor idrætsgrene som amerikansk fodbold, baseball, basketball og atletik (1916-1919). Derefter studerede han jura ved Columbia University i New York (1920-23), som han delvist finansierede med professionel fodbold.

Han blev også kendt i opsætninger som Taboo (New York og London, 1922), flyttede til London (1928) og kom med i Othello (London, 1930), som blev fortsat på Broadway, gav ham Spingarn-medaljen (1945), og flere opsætninger af Shakespeare. Han spillede med i elleve spillefilm, og var Porgy i George Gershwins Porgy and Bess (1936). Hans fortolkninger af afro-amerikanske folkesange gav ham verdensberømmelse, særligt Go Down Moses. I Danmark var det især filmen «Show Boat» fra 1936 og sangen «Ol' Man River» som gjorde ham kendt.

Politisk indstilling[redigér | rediger kildetekst]

Robeson var delvist tilhænger af både Sovjetunionen og af panafrikansk ideologi, og insisterede på ikke at skulle svare hvorvidt han var kommunist, bl.a. under mccarthyismen[1]. Han tog aktivt del i borgerrettighedsbevægelsen i USA, selvom hans politiske grundsyn gjorde at han aldrig blev nogen frontfigur. Han blev i perioden 1947-1958 nægtet udrejse og pas af myndighederne i USA for det som blev kaldt u-amerikanske meninger, det vil sige meninger som amerikanske myndigheder opfattede som uønskede. Efter dette bosatte han sig nogle år i Storbritannien, før han i 1963 vendte tilbage til USA. Paul Robeson blev tildelt Lenins fredspris i 1953. Han har fået en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Vidnesbyrd til House comittee on un-american activities, 12. juni 1956