Spring til indhold

Peder Andersen (maler)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Peder Andersen
Født1668 Rediger på Wikidata
Helsingør, Danmark Rediger på Wikidata
Død18. maj 1694 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev afMichael van Haven, Lambert van Haven Rediger på Wikidata
BeskæftigelseKunstmaler, hofmaler Rediger på Wikidata
ArbejdsstedKøbenhavn, Norge, Rom, Hillerød, Nordlig Nederlandene, Venedig Rediger på Wikidata
EleverHendrik Krock, Magnus Berg Rediger på Wikidata
GenrePortræt, topografi, allegori, religiøs kunst, historiemaleri Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Portræt af prokurator og skolemester i Helsingør, Lars Berthelsen malt af Peder Andersen , Statens Museum for Kunst
For alternative betydninger, se Peder Andersen. (Se også artikler, som begynder med Peder Andersen)

Peder Andersen ( ? – 1694) var en dansk maler.

Andersen kaldes jævnlig i de kongelige regnskaber Peder Normand og var vel således født i Norge. Om hans kunstneriske uddannelse vides intet. Omtrent fra 1680 af sysselsattes han for hoffet, dels som maler, dels som en slags kunstkommissionær: han købte billeder til kongen på Abraham Wuchters' auktion (1683), modtog og ordnede kobberstik og blybilleder, som på den tid i ikke ubetydeligt antal indkøbtes for kongelig regning i Holland af maleren Gelton, osv. Snart efter blev Andersen kongelig hofmaler. Han opholdt sig mest på Frederiksborg og havde værksted der. Af hans arbejder kan nævnes Skattens Mønt, som kom i Den Kongelige Malerisamling, to billeder: Engle med Scepter, Sværd og Rigsæble (1684) i "det nye Gemak" på Frederiksborg, tre billeder (1689) i Slotskirken sammesteds, Fred og EnighedJægersborg, et par portrætter, som af gehejmeråd Michael Wibe og af Niels Juel, på Rosenborg, o. a. m. Adskillige af disse billeder er gået til grunde eller kunne ikke mere på vises. I sin malemåde og i hele sin kunstretning står han den hollandske skole nær og har derfor formodentlig været lærling af Carl v. Mander eller Abr. Wuchters. Andersen var Magnus Bergs læremester i malerkunsten; Berg kom i hans værksted på Frederiksborg midt i 1690 og holdt ud hos ham til sin afrejse til Italien eller til sin læremesters omtrent samtidig dermed indtræffende Død, i Forsommeren 1694, skønt Andersen synes at have været en skrap, undertiden endog meget barsk lærer. Andersen og Wilken Riboldt have tegnet kartoner til de af Bernt van der Eichen og hans broder vævede tapeter i Riddersalen på Rosenborg Slot.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af F. J. Meier i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 1. bind, side 252, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Ekstern henvisning

[redigér | rediger kildetekst]