Perperikon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Perperikon
Перперикон Rediger på Wikidata
Perperikon Nenko Lazarow 023.JPG
Overblik
Land Bulgarien Bulgarien
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.perperikon.bg
Oversigtskort

Den gamle trakiske by Perperikon (også Perpericum; bulgarsk: Перперикон, græsk: Περπερικόν) ligger i den østlige del af Rhodope-bjergene, 15 km nordøst for den nuværende by Kardzhali i Bulgarien, på en 470 m høj stenet bakke, som menes at have været et helligt sted. Landsbyen Gorna krepost ("Øvre fæstning") ligger ved foden af bakken, og Perpereshka-floden løber i nærheden. Perperikon er den største samling megalitterBalkan.

Navnet "Perperikon"[redigér | rediger kildetekst]

Navnet Perperikon stammer fra middelalderen - 11. – 13 århundrede. Det oprindelige navn Hyperperakion blev forkortet af skriftlærde til Perperakion eller Perperikon. Der er mindst to teorier om navnets oprindelse og betydning, der begge forbinder det med guldminedrift: Byen kan have været opkaldt efter en middelalderlig hyperpyros eller den genoptagne brug af et klassisk æra navn til stedet, der stammer fra et ord for alter-ild (oldgræsk hyperpyros).[1]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Perperikon 2016 106.jpg

Der har været menneskelig aktivitet i området tilbage til 5000 fvt. De første spor af civilisation på bakken stammer fra bronzealderen, mens keramikken der findes på stedet, stammer fra ældre jernalder lige som det imponerende runde alter, næsten 2 m i diameter, der er hugget ud af klipperne.

Det menes, at et berømt Dionysos-tempel var placeret ved Perperikon i den klassiske æra.[2]

Perperikon er stedet, hvorfra Medokos erklærede sig selv som konge af Thrakien i 424 f.Kr efter Sitalces død, men blev styrtet.

Den bulgarske arkæolog Nikolay Ovcharov startede udgravningsarbejdet ved Perperikon i 2000 og afslørede resterne af det gamle arkitektoniske kompleks.[3]

Arkæologer har afdækket et kæmpe palads med flere etager og en imponerende fæstning bygget omkring bakken med vægge så tykke som 2,8 m. Dette stammer fra Romerrigets tid. Templer og boligkvarterer blev også bygget i fæstningen. Komplekset er blevet lagt i ruiner og genopført mange gange gennem historien.

Et besøgscenter til 2,4 millionerEuro er under opførelse med midler fra EU.[4]

Kirke[redigér | rediger kildetekst]

Perpericon kirkested

En prædikestol blev fundet af bulgarske arkæologer på toppen af det thrakiske klipperefugie den 10. september 2005. Det menes at være det første fund i Bulgarien. Prædikestolen blev sandsynligvis bygget i slutningen af den 4 århundrede CE eller den tidlige 5 århundrede under den byzantinske Arcadius' regeringstid og faldt sammen med perioden med dåben af Thrakerne i Rhodopes-området.

Kirkens fundament er lagt ud i form af et enkeltskibs basilika på 16,5 m længde, som er den mest typiske form for et tidligt kristent tempel. Prædikestolen er usædvanligt velbevaret og er rigt dekoreret med ornamenter, der er skåret på stenen, herunder en tydeligt synlig ørn med udstrakte vinger. Det er også forsynet med fem indskrifter på græsk .

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Perperikon 2016 99.jpg
Perperikon 2016 104.jpg
Perperikon 2016 100.jpg
Perperikon Nenko Lazarow Pano.JPG

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "The Gold of Perperikon". Perperikon.bg.
  2. ^ "Medieval Archaeological Complex Perperikon – town of Kardzhali". BulgariaTravel.org. Arkiveret fra originalen 12. maj 2012. Hentet 12. oktober 2012.
  3. ^ "Bulgarian archaeologist shows off Perperikon finds". Novinite.com. 18. oktober 2010.
  4. ^ "New tourist center to be built in the Rhodopes". Standart, Arts & Culture. 2008-09-11. Arkiveret fra originalen 4. oktober 2011. Hentet 29. november 2011.