Spring til indhold

Plantedyrkning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dyrkningsforsøg med den flerårige kornsort Thinopyrum intermedium, som kan formindske nedbrydning af humus og udvaskning af vigtige mineraler.
Foto: Lee R. DeHaan

Plantedyrkning eller planteavl (i daglig tale ofte = jorddyrkning)[1] er den planlagte, landbrugsmæssige eller gartneriske dyrkning af nytteplanter og prydplanter. Det centrale er produktionen af værdifulde madvarer i form af planter, men også dyrkning og pleje af stueplanter og prydplanter til haver og parker falder ind under dette begreb.

Delområder[redigér | rediger kildetekst]

Arbejdsområder[redigér | rediger kildetekst]

Plantedyrkning omfatter adskillige arbejdsområder, først og fremmest alle de jordtilknyttede landbrugsproduktioner (bl.a. plantelære, agerbrug og miljøkundskab). Omdrejningspunktet blandt disse arbejdsområder er den højst mulige effektivitet i udnyttelsen af miljøfaktorer som jordbund, vand og lys. De er afgørende for planternes vækst og må derfor udnyttes så godt som muligt.[2] Det er et vigtigt mål inden for dyrkningen af nytteplanter at skaffe et godt vækstmiljø gennem kendskab til på de fysiologiske processer i planterne, der er afgørende for et godt udbytte af f.eks. frugter, korn eller olie.[2]

Desuden hører også videnskabelige fagområder som planteavl, planteernæring og plantesundhed (plantebeskyttelse) med til den nødvendige viden bag plantedyrkning. I nutidens undervisning i plantedyrkning lægges der stigende vægt på bæredygtige dyrkningsformer med ressource- og miljøskånende virkemidler.[3]

Plantedyrkningens teori og praksis kaldes under ét for jordbrugsmæssig dyrkningskundskab, mens den tilsvarende, videnskabelige disciplin hedder plantedyrkningsvidenskab.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Walter Hirschberg (Hrsg.): Wörterbuch der Völkerkunde. Neuausgabe, 2. Auflage, Reimer, Berlin 2005, S. 54–55.
  2. ^ a b "Pflanzenbau". Julius Kühn-Institut. Arkiveret fra originalen 18. maj 2013. Hentet 2013-03-05.
  3. ^ Frangenberg, Andreas (2011-04-14). "Integrierter Pflanzenbau stellt hohe Ansprüche". aid infodienst. Arkiveret fra originalen 9. november 2011. Hentet 2013-03-05.