Polydextrose

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Polydextrose er en syntetisk polymer af glucose.[1] Det er en fødevareingrediens klassificeret som opløselig fiber af US Food and Drug Administration (FDA) samt Health Canada, Pr. april 2013. Det bruges ofte til at øge kostfibreindholdet i fødevarer, at erstatte sukker og for at reducere kalorier og fedtindhold. Det er en multifunktionel fødevareingrediens syntetiseret fra dextrose (glucose) plus ca. 10 procent sorbitol og én procent citronsyre. Dens E-nummer er E1200 . FDA godkendte det i 1981.

Det er 0,1 gange så sødt som sukker.[2]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Kommerciel fremstilling af spiselig polydextrose stammer fra en proces udviklet af Hans H. Rennhard fra Pfizer, Inc. Rennhard begyndte at undersøge muligheden for polysaccharider som lav-kalorie erstatninger for sukker, fedt, mel og stivelse. I 1965 skabte han polydextrose, en polymer af dextrose, fremstillet af de naturligt forekommende komponenter: glucose, sorbitol og citronsyre.

Kommercielle anvendelser[redigér | rediger kildetekst]

Polydextrose anvendes almindeligvis som erstatning for sukker, stivelse og fedt i kommercielle drikkevarer, kager, slik, dessertblandinger, morgenmadsprodukter, gelatiner, frosne desserter, buddinger og salatdressinger. Polydextrose anvendes ofte som ingrediens i lowcarb, sukkerfri og diabetiske madopskrifter. Det bruges også som fugtighedsbevarende middel, stabilisator og fortykningsmiddel.

Polydextrose er en form for opløselig fiber og har vist sunde præbiotiske fordele, når de testes på dyr. Det indeholder kun 1 kcal pr. gram og kan derfor hjælpe med at reducere kalorierindholdet.

Polydextrose tolereres imidlertid ikke godt af alle. Doser så lave som 10g giver betydeligt mere tarmgas og flatulens end psyllium.[3]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Dietary fiber type reflects physiological functionality: Comparison of grain fiber, inulin, and polydextrose". Nutr. Rev. 69 (1): 9-21. januar 2011. doi:10.1111/j.1753-4887.2010.00358.x. PMID 21198631.
  2. ^ "Polydextrose".
  3. ^ Tomlin J1, Læs NW. En sammenlignende undersøgelse af virkningerne på tyktarmsfunktion forårsaget af fodring af ispaghula husk og polydextrose. Aliment Pharmacol Ther. 1988 dec; 2 (6): 513-9.