Spring til indhold

Pfizer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Pfizer Inc.
Virksomhedsinformation
Grundlagt1849; 174 år siden (1849)
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
OpenCorporatesus_de/383418 Rediger på Wikidata

Pfizer Inc. er en verdensomspændende amerikansk lægemiddelproducent med hovedsæde i New York. Virksomheden blev grundlagt af den tyske kemiker Charles Pfizer (1824-1906) som begyndte at producere kemiske produkter i en bygning i Williamsburg i Brooklyn i 1849.

Pfizer var i 2020 blandt de tre største medicinalvareselskaber i verden.[1] Pfizer var i 2020 rangeret som det 64. største selskab i USAForbes liste Fortune 500.[2]

Pfizer producerer og markedsfører verdens mest omsatte lægemiddel, Lipitor (atorvastatin), som bruges mod dyslipidæmi (højt kolesterol). Pfizer markedsfører også Viagra (sildenafil), som bruges mod impotens.

Den 2. september 2009 offentliggjorde USAs Justitsministerium at man havde indgået et forlig der til dels beskyttede Pfizer mod retslig forfølgelse af uredelig markedsføring. Pfizer gik med på at betale en bøde på 2,3 milliarder dollars, i det som frem til da var det økonomisk mest omfattende bøde i Justitsministeriets historie.[3]

Covid19-vaccine[redigér | rediger kildetekst]

I 2020 udviklede og markedsførte Pfizer sammen med BioNTech en vaccine mod Covid19. Det var den første vaccine som blev (nød)godkendt i Nordamerika og EU.

Pfizer er dog endt i en strid med Statens Serum Institut i Danmark, idet Pfizer har sat leveringen af vacciner ned, efter at det er kommet frem, at det - under visse omstændigheder - er muligt at trække 6 vaccinedoser op ad hvert hætteglas, fremfor 5.[kilde mangler]

Kildehenvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ https://www.pharmaceutical-technology.com/features/top-ten-pharma-companies-in-2020/
  2. ^ https://fortune.com/company/pfizer/fortune500/
  3. ^ "Justice Department Announces Largest Health Care Fraud Settlement in Its History" (engelsk). USAs Justitsministerium. 2. september 2009. Hentet 27. juli 2022.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

FirmaSpire
Denne artikel om et firma eller en virksomhed i USA er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.