Portal:Astronomi/Månedens Artikel/maj 2010

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hubble-teleskopet

Hubble-rumteleskopet er en ubemandet, amerikansk astronomisatellit. Det er opkaldt efter astronomen Edwin Hubble, der på grundlag af rødforskydningen fastslog, at galakser bevæger sig væk fra hinanden, og dermed afsluttede diskussionen om hvorvidt universet var statisk eller dynamisk. Hans opdagelse fik selv Albert Einstein til at ændre i sin relativitetsteori og kassere Den Kosmologiske Konstant.

Hubble-Teleskopet blev opsendt d. 24. april 1990 med rumfærgen Discovery. Det har et hovedspejl på 2,4 meter og dets optiske design er Ritchey-Chretien, et design hvor de 2 spejle i teleskopet er hyperbolske. Den samlede vægt af teleskopet er 11,11 ton.

Spejlets overflade er så glat at ultraviolet lys kan fokuseres. Hubble anvendes også til synligt og infrarødt lys hvor kravene til spejlet er mindre skrappe. Ultraviolette spektre var en af argumenterne for et rumteleskop, foruden skarpere billeder optaget i synligt lys. Ozonlaget i stratosfæren bremser UV-strålingen, vanddamp i troposfæren bremser det infrarøde lys og termiske bevægelser af luften generelt udtværer jordbaserede teleskopers billeder. Ude i rummet er der aldrig overskyet og hverken solens eller fuldmånens lys spredes på hele himlen. Der er mange fordele ved et rumteleskop, ulempen ved det er at det er dyrt.

Efter opsendelsen viste der sig en fejl ved Hubble - ingen af de billeder der blev taget med rumteleskopet var så skarpe som de burde være. Det viste sig at teleskopets 2,4 meter store hovedspejl var blevet slebet uhyre præcist, men i en forkert form, der gjorde at billederne blev uskarpe. Fejlen var kun på 2 mikrometer, men det var nok til at gøre billederne uskarpe. Oprindelig var det meningen at Hubble-teleskopet skulle have taget langt bedre billeder end dem fra jordbaserede teleskoper, men pga. fejlen var de kun en smule bedre.

Læs hele artiklen