Portal:Astronomi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search


Redigér  

Astronomiportalen

P space.svg

Astronomi er videnskaben som omfatter observation og forklaring af hændelser udenfor Jorden og dens atmosfære. Astronomien regnes for en af de ældste videnskaber, idet allerede de allertidligste mennesker må have bemærket og spekuleret over de himmellegemer, der kan ses med det blotte øje; stjerner, Solen, Månen samt visse planeter og til tider kometer og stjerneskud.

Redigér  

Udvalgt Artikel

MESSENGER first photo of unseen side of mercury.jpg

Merkur er planeten tættest på Solen og den mindste planet i Solsystemet, med en omløbstid om Solen på 87,969 dage. Merkurs kredsløb har den største excentricitet af alle Solsystemets planeter og den mindste aksehældning. Planeten roterer tre gange om sin akse, for hver gang den laver to omløb om Solen. Merkurbanens perihelium præcesserer omkring Solen med en størrelse, der er større end 43 buesekunder per århundrede; et fænomen, der blev forklaret i det 20. århundrede af Albert Einsteins Generelle relativitetsteori. Merkur er klar set fra Jorden, varierende i tilsyneladende størrelsesklasse fra −2,0 til 5,5, men den er ikke let at se, da den største vinkelafvigelse fra Solen kun er 28,3°. Da Merkur overstråles af Solens lys, kan den normalt kun ses i morgen- og aftenskumringen, medmindre der er solformørkelse.

Merkur har kraterfyldte områder og plane sletter, den har ingen måner og ingen atmosfære af betydning.

Merkur har en stor jernkerne, der frembringer et magnetfelt med en styrke på ca. 1 % af Jordens magnetfelt. Det er en usædvanlig tæt planet, da dens kerne er stor i forhold til hele planetens størrelse. Overfladetemperaturerne varierer fra 90 til 700 K (−173 °C til 427 °C), idet punkterne nærmest ækvator er de varmeste og bunden af kraterne nær polerne er de koldeste.

De ældste optegnede observationer af Merkur dateres tilbage til det første årtusinde f.Kr. Før det 4. århundrede f.Kr. troede de græske astronomer at planeten var to adskilte objekter: ét der kun var synligt ved solopgang, som de kaldte Apollon, og ét der kun var synligt ved solnedgang, som de kaldet Hermes.

Det danske navn for planeten kommer fra det gamle Rom, som opkaldte den efter den romerske gud Merkur, som de ligestillede med den græske Hermes. Det astrologiske symbol for Merkur er en stiliseret version af Hermes' stav. (Læs mere..)

Redigér  

Astronomiske begivenheder og nyheder

Begivenheder 2018

Nyheder 2017

Redigér  

Nyeste artikler om astronomi

Redigér  

Hvordan kan du hjælpe?

Du kan bidrage til at gøre dækningen af astronomi bedre ved at:

Redigér  

Udvalgt billede

Sunspot TRACE.jpeg
Solpletter år 2000. Selv når Solen ikke er så aktiv er der stadig aktivitet.
NASA
Redigér  

Fremragende artikler

Wikipedia:Fremragende artikler

Solen • Jorden • Månen

Redigér  

Gode Artikler

Redigér  

Lovende artikler

Redigér  

Portalansvarlige

Her vises de folk som deltager i at opbygge Astronomiportalen

Hvis du vil hjælpe til, så skriv dig på her

Redigér  

Emner

Ryd cachen for denne side (purge).