Portal:Astronomi
Astronomiportalen
Astronomi er videnskaben som omfatter observation og forklaring af hændelser udenfor Jorden og dens atmosfære. Astronomien regnes for en af de ældste videnskaber, idet allerede de allertidligste mennesker må have bemærket og spekuleret over de himmellegemer, der kan ses med det blotte øje; stjerner, Solen, Månen samt visse planeter og til tider kometer og stjerneskud.
Udvalgt Artikel
Merkur er planeten tættest på Solen og den mindste planet i Solsystemet, med en omløbstid om Solen på 87,969 dage. Merkurs kredsløb har den største excentricitet af alle Solsystemets planeter og den mindste aksehældning. Planeten roterer tre gange om sin akse, for hver gang den laver to omløb om Solen. Merkurbanens perihelium præcesserer omkring Solen med en størrelse, der er større end 43 buesekunder per århundrede; et fænomen, der blev forklaret i det 20. århundrede af Albert Einsteins Generelle relativitetsteori. Merkur er klar set fra Jorden, varierende i tilsyneladende størrelsesklasse fra −2,0 til 5,5, men den er ikke let at se, da den største vinkelafvigelse fra Solen kun er 28,3°. Da Merkur overstråles af Solens lys, kan den normalt kun ses i morgen- og aftenskumringen, medmindre der er solformørkelse.
Merkur har kraterfyldte områder og plane sletter, den har ingen måner og ingen atmosfære af betydning.
Merkur har en stor jernkerne, der frembringer et magnetfelt med en styrke på ca. 1 % af Jordens magnetfelt. Det er en usædvanlig tæt planet, da dens kerne er stor i forhold til hele planetens størrelse. Overfladetemperaturerne varierer fra 90 til 700 K (−173 °C til 427 °C), idet punkterne nærmest ækvator er de varmeste og bunden af kraterne nær polerne er de koldeste.
De ældste optegnede observationer af Merkur dateres tilbage til det første årtusinde f.Kr. Før det 4. århundrede f.Kr. troede de græske astronomer at planeten var to adskilte objekter: ét der kun var synligt ved solopgang, som de kaldte Apollon, og ét der kun var synligt ved solnedgang, som de kaldet Hermes.
Det danske navn for planeten kommer fra det gamle Rom, som opkaldte den efter den romerske gud Merkur, som de ligestillede med den græske Hermes. Det astrologiske symbol for Merkur er en stiliseret version af Hermes' stav. (Læs mere..)
Astronomiske begivenheder og nyheder
Begivenheder 2018
- 21. juni - sommersolhverv. kl. 12:07 CEST (10:17 UTC) har Solen sin største deklination på 23° 26'.
- 27. juli - Total Måneformørkelse. Den totale fase er synlig i Europa, Afrika, det meste af Asien, vestlige Australien og østlige Brasilien. Den totale fase varer 1t 42m 57s, og topper kl. 22:22:54,3s (CEST), 20:22:54,3 (UTC)
Nyheder 2017
- 27. september - offentliggøres det, at det for første gang er lykkedes at detektere den samme gravitationsbølge med hele to observatorier.
Nyeste artikler om astronomi
- Katteøjetågen eller NGC 6543 er en planetarisk tåge i den nordlige konstellation af Dragen, opdaget af William Herschel 15. februar 1786.
- Alouette 1 - en deaktiveret canadisk satellit, der studerede ionosfæren
- (3122) Florence - asteroiden der passerede Jorden d. 1. sept. 2017 har to måner.
- OSIRIS-REx - En NASA rummission, opsendt 8. sept. 2016. Rumsonden skal efter planen returnere en prøve i 2023 fra asteroiden Bennu.
- Arecibo-budskabet - sendt 16. november 1974 mod stjernehoben M13 cirka 25.000 lysår fra Jorden.
- Neil deGrasse Tyson - amerikansk astrofysiker
- Hayden Planetarium - et planetarium på American Museum of Natural History i New York City.
- Saturns heksagon - et fænomen på Saturns nordlige pol.
- Kosmodrom Øst – En ny russisk rumhavn skal stå klar i 2018.
Hvordan kan du hjælpe?
Du kan bidrage til at gøre dækningen af astronomi bedre ved at:
- Skrive en ny artikel om f.eks. en måne, en astronomisk teori eller en astronom.
- Lægge et billede op
(Men overtræd ikke reglerne om ophavsret) - Udvide eller rette en påbegyndt artikel:
F.eks. Nordstjernen · Hyrdemåne · Flere... - Oversætte en astronomiartikel til dansk fra Wikipedia på et andet sprog
- Rydde op i kategorien Astronomi
- Tilføje nye artikler til ovenstående liste.
- Stemme om hvilken artikel, der skal vises på portalforsiden næste måned.
- Du kan også hjælpe astronomiportalens søster-projekt: WikiProjekt Rumfart
Udvalgt billede
Fremragende artikler
Gode Artikler
Lovende artikler
Portalansvarlige
Her vises de folk som deltager i at opbygge Astronomiportalen
Hvis du vil hjælpe til, så skriv dig på her
Emner
Underområder: | Kosmologi |
---|---|
Teorier: | Big Bang · Big Bang-nukleosyntese · Big Crunch · Big Rip · Steady State · Sammenstødet mellem Andromedagalaksen og Mælkevejen |
Typer af himmellegemer: | Dværgplanet · Exoplanet · Galakse · Galaksehob · Komet · Meteoroide · Måne · Neutronstjerne · Planet · Småplanet · Sort hul · Stjerne |
Planeter: | Merkur · Venus · Jorden · Mars · Jupiter · Saturn · Uranus · Neptun |
Andre himmellegemer: | Andromeda · Betelgeuse · Ceres · Eris · Mælkevejen · Månen · Nordstjernen · Pluto · Sirius · Solen |
Personer: | Tycho Brahe · Edwin Hubble · Johannes Kepler · Nikolaus Kopernikus · Georges Lemaître · Arno Penzias · Roger Wilson |