Portal:Astronomi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Redigér  

Astronomiportalen

P space.svg

Astronomi (græsk: αστρονομία = άστρον + νόμος, bogstaveligt, "stjernernes lov") er videnskaben, som omfatter observation og forklaring af hændelser udenfor Jorden og dens atmosfære. Astronomien regnes for en af de ældste videnskaber, idét man må formode at de allertidligste mennesker må have bemærket og spekuleret over de himmellegemer, der kan ses med det blotte øje; stjerner, Solen, Månen samt visse planeter og til tider kometer og stjerneskud.

Redigér  

Udvalgt Artikel

Comet 67P on 19 September 2014 NavCam mosaic.jpg

Tjurjumov-Gerasimenko (Чурюмова-Герасименко) (også kaldet 67P/Tjurjumov-Gerasimenko) er en komet i en bane om Solen med en omløbstid på 6,45 år og en rotationsperiode på 12,4 timer. Kometen havde sit sidste perihelium (nærmeste afstand til Solen) den 13. august 2015. Kometen måler ca. 4 km x 3,5 km x 3,5 km.

Tjurjumov-Gerasimenko var målet for ESA's Rosetta-mission, der begyndte den 2. marts 2004. Rosetta nåede kometen i august 2014, og den 12. november 2014 landede Rosettas landingsmodul, Philae, på kometen. Landingen var den første kontrollerede landing med et rumfartøj på en komet. Rosetta har optaget en lang række billeder af 67P/Tjurjumov-Gerasimenko på vej mod landsætningen. 67P/Tjurjumov-Gerasimenko er blevet den første komet, der er underkastet videnskabelige nærundersøgelser og filmet i nærbillede. På grund af Tjurjumov-Gerasimenkos dobbeltstruktur er det blevet foreslået at den er en binær komet med to forbundne kerner. Tjurjumov-Gerasimenko har en lille måne. Læs mere...

Redigér  

Astronomiske begivenheder og nyheder

Begivenheder 2018

Nyheder 2017

Redigér  

Nyeste artikler om astronomi

Redigér  

Hvordan kan du hjælpe?

Du kan bidrage til at gøre dækningen af astronomi bedre ved at:

Redigér  

Udvalgt billede

Sunspot TRACE.jpeg
Solpletter år 2000. Selv når Solen ikke er så aktiv er der stadig aktivitet.
NASA
Redigér  

Fremragende artikler

Wikipedia:Fremragende artikler

Jorden •

Redigér  

Gode Artikler

Wikipedia:Gode artikler

Hubble Deep Field • Månen • Solen •

Redigér  

Lovende artikler

Redigér  

Portalansvarlige

Her vises de folk som deltager i at opbygge Astronomiportalen

Hvis du vil hjælpe til, så skriv dig på her

Redigér  

Emner

Ryd cachen for denne side (purge).