Portal:Musik/Månedens artikel/Januar 2009

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

John Mogensen (5. maj 1928 - 10. april 1977) var en dansk sanger, sangskriver og komponist.

I 1952 blev han medlem af sangkvartetten "Blue Boys", senere startede han "Four Jacks" sammen med Poul Rudi, Otto Brandenburg og Bent Werther, gruppen blev opløst i 1963, og John Mogensen fortsatte som pianist på Oslo-bådene, og skrev til andre, bl.a. Du ser mig når jeg kommer til Grethe Sønck, og et par melodier til Jørgen Ingmann. Med Der er noget galt i Danmark (1971) tog en stor solokarriere for alvor fart, via en kontrakt med Jørgen Kleinert. Stribevis af indspilninger i sin helt egen pop/country-stil gjorde lykke hos publikum op igennem 70'erne, og han modtog i 1972 Nikolaj-prisen af Poul og Lise Reinau, for sin originalitet og for sin kunstneriske indsats.

John Mogensen havde problemer med alkohol, hvilket blev et stort problem hen mod slutningen af hans karriere, hvor han aflyste flere og flere koncerter. Dette skyldes også, at han havde problemer med præstationangst.

Efter sigende indspillede John Mogensen kun musik når han havde brug for penge. Dette kan tænkes, da han lavede sange sange som "Nede i møget", der handler om, at han er fattig og sulten.